<![CDATA[]]>

Värsta fakturaskojaren till varningslistan

Anders Andersson

Publicerades: 27 september, 2011

Driva Egets kamp för att få in nummerupplysningen.se på Svensk Handels varningslista har lyckats. Skojarföretaget med blanketten som vi rivit sönder har äntligen hamnat på rätt ställe.

Svensk Handel har liksom Driva Eget varit kritisk mot nummerupplysningen.se. Men juristerna där har ändå inte tyckt att det funnits tillräckliga skäl att ta in företaget på varningslistan.

I bloggar här och här samt  i artiklar i Driva Eget har tidningen krävt att företagetmåste tas in på varningslistan innan fler småföretagare luras. Ett företag på varningslistan svartlistas av bl a UC, så att inga betalningsanmärkningar skickas ut på begäran från sådana företag.

Nu har Svensk Handel äntligen äntligen ändrat sig och varningslistan här toppas nu av detta skojarföretag.
Nummerupplysningens fula trick ser ut så här:

  1. En gul blankett skickas till småföretagarna med företagarens uppgifter förtyckta. Handlingen ser ”officiell” och har en Eu-flagga högst upp och ser ut som om något man bara ska bekräfta.
  2. Längst ned finns plats för underskrift och med stor stil: ”Vik ihop och försegla returnera utan extra kostnad för porto.”
  3. Längts ned med liten stil står att det är ett erbjudande som kostar 5 895 kr och att undertecknandet innebär att avtal. Av de 40 finstilta raderna i ett enda stycke på baksidan framgår att avtalet gäller i ett år. Vad man får för de totalt 11 790 kronorna framgår inte.
  4. Den underskrivna blanketten ska läggas i ett portofritt kuvert till en postbox i Malmö. Men bolaget är registrerat i Estland där skatterna är lägre och insynsskyddet större än i Sverige.

Jan-Erik Carlsson är en av de många småföretagare som trott att detta är gratis och som skrivit under bara för att bekräfta att de ifyllda uppgifterna är riktiga:

– Jag trodde det var den vanliga nummerupplysningen och att det var gratis, säger han.

På Facebooksidan Nummerupplyssningen.se – vi som inte vill vara kund hos dem finns nu nästan 400 andra som känner sig lurade.

Många lurade har ringt och mejlat till Driva Eget och känt sig lurade. Av de över 500 läsare som är med på Driva Egets Facebooksida Stoppa fakturaskojarna har många drabbats av just nummerupplysningen.se.

Rådet från Driva Eget är att bestrida fakturan som kommer. Men det gäller då att kunna visa att detta skett innan nummerupplysningen.se hunnit gå till kronofogden. Detta kan göras i ett mejl med tidsangivelser.

Men den som inte skickat in kupongen från nummerupplysningen.se kan göra som på vår bild här om de fått brev från företaget.