<![CDATA[]]>

Fixa balansen som företagande förälder

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 14 augusti, 2015

Hösten kan bli en hektisk tid när man är förälder och småföretagare. Här är expertens råd för hur du ska få en hållbar höst med företag och familj.

Vilka knep kan man ta till för att få företaget, hämtningar och lämningar, sjuka barn och fritidsintressen att gå i ihop? Det började samhällsentreprenören Angeli Sjöström undersöka  när hon själv blev gravid. Hon intervjuade företagare i hennes egen närhet vilka gav en mängd varierande råd.

I höst lanserar Angeli boken Föräldraprenör, ett begrepp som är en kombination av förälder och entreprenör. Här är fem av Angelis bästa råd till föräldrar som nu går in i vardagen efter semestern.
 

Fem av Angelis bästa råd:

1. Skaffa en resursfamilj:
Gör upp med en annan familj (gärna en föräldraprenör så ni förstår varandras snurriga vardag) om att ni ska hjälpa varandra med exempelvis hämtning och matlagning en dag varannan vecka. Kommer bli en ovärderlig avlastning.

2. Gör veckoplaner:
Det kan vara svårt att planera långsiktigt med barn och bolag, men genom att göra en veckoplanering sätter du upp rimliga ramar för dig själv. Samtidigt tar du styrningen över din tid, snarare än blir slav under brandutryckningar. Förankra ditt schema med partner/familj/förskola så att du kan fokusera på annat än missförstånd eller kalendertjafs.

3. Ha en arbetsplats utanför hemmet:
Många föräldraprenörer jobbar hemma och det finns många fördelar med att exempelvis spara tid på pendling. Risken är bara att du ”gratisarbetar” med tvätt och städ när du borde jobba med ditt företag. Se till att byta jobbmiljö regelbundet. Leta upp en gemenskap, coffice, spa eller annat ställe där du kan jobba ostört en eller ett par dagar per vecka. Då blir dessutom roligare att komma hem när jobbdagen är slut.

 4. Tänk klart tankarna på jobbet:
Se till att jobba klart innan du kommer hem. Använd sista kvarten av arbetsdagen till att summera, planera nästa dag på en post-it eller skicka det där viktiga mailet. Om du kommer hem med ofärdiga tankar kommer du bara att uppleva barn/partner som ett störande moment när de vill vissa en teckning eller berätta om sin dag.

5. Planera en familjeutflykt redan nu:
För att lätta upp känslan av en intensiv höst kan du planera in en eller ett par roliga familjedagar redan nu. En båttur, en heldag med film i soffan eller en övernattning hos en vän. Att ha positiva saker att se fram emot gör det enklare att säga hej då till sommarens ledighet.