<![CDATA[]]>

Svenska företagare lugnast i världen

Camilla Björkman

Publicerades: 6 maj, 2010

Svenska företagare är minst stressade i hela världen, visar en ny undersökning. En av orsakerna är att vi semestrar mer än andra. Och till skillnad från andra länder stänger vi firman under sommaren. Se här om du är en typisk, svensk företagare.

Mer än hälften (56 procent) av världens företagsledare känner sig mer stressade det senaste året. Det visar en ny undersökning av Grant Thornton bland 7 400 entreprenörer i 36 länder.

I Kina (exklusive Hong Kong) är hela 76 procent av företagsledarna mer stressade nu än för ett år sedan, tätt följda av de mexikanska, turkiska och vietnamesiska cheferna.

Men i de nordiska länderna tar vi det betydligt coolare. Bäst resultat hade Sverige – bara 23 procent av de svenska företagsledarna är mer stressade nu än tidigare.

– Vi svenskar är väl kända för att inte hetsa upp oss i onödan. Vi visar låga stressökningar oavsett om det är låg- eller högkonjunktur, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton.

Rapporten visade ett samband mellan stress och semesterdagar. Länder i toppen av stressligan tar i snitt ut färre semesterdagar. Vietnamesiska och kinesiska företagsledare tar i snitt bara ut sju till nio dagar om året! Men i de nordiska länderna, där stressnivån är låg, tar ledarna i snitt ut mellan 22-24 dagars semester.

Typiskt för svenska företagare är också att sommaren innebär semester, punkt slut. Det menar Patrik Parnfors, vd på språk- och kommunikationsföretaget Better Business international.

– Vi stänger ju fabriken, mer eller mindre, under två månader. Det är inte längre bara i juli, utan nu börjar vi vid midsommar och sen är vi tillbaka någon gång i mitten av augusti. Det är inte alls ovanligt att ett företag går på lågvarv under två sommarmånader. Det tycker till exempel engelsmännen är jättekonstigt. Sen har vi röda dagar också, och då undrar de utländska företagen ”jobbar de någon gång, eller?”, säger han till Seb.se.