<![CDATA[]]>

Två av tre företagare missnöjda med dagens trygghetssystem

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 21 mars, 2013

Två av tre småföretagare är missnöjda med de offentligt finansierade trygghetssystem som finns för företagare i dag. Det visar en färsk undersökning.
– Dagens system är direkt entreprenörsfientligt skulle jag hävda, säger Thomas Goréus, vd på Assistera som låtit göra undersökningen.

När konsultmäklaren Assistera lät fråga 500 företagare med upp till 20 anställda svarade två av tre företagare att de är missnöjda med de offentligt finansierade sociala systemen för företagare som finns i dag. De tycker alltså inte att de får tillräcklig hjälp med exempelvis arbetslöshets-, sjuk- och föräldraförsäkring.

Småföretagarna säger också att trygghetssystemens utformning hindrar nyföretagande. Tre av fyra tror därför att ett bättre socialt skyddsnät skulle resultera i att fler skulle starta eget.

Thomas Goréus, vd på Assistera, tycker att den stora bristen med dagens system är att man låser fast folk i a-kassan.
– Det finns massa kreativa människor som sitter med arbetslöshetsersättning och skulle de starta eget ryker deras a-kassa direkt. Om de misslyckas, står de alltså utan a-kassa. Staten förlorar på att inte låta dem frysa sina a-kassedagar.

Han menar att folk struntar i att starta eget med risk för att stå utan pengar.
– Det är riktigt dumt. Det handlar alltså inte om att vidga a-kassan utan att kunna frysa den. För staten är det noll kostnad, säger Thomas Goréus till Driva Eget.