<![CDATA[]]>

Monas nya vallöfte: En karensdag

Camilla Björkman

Publicerades: 18 augusti, 2010

De rödgröna med Mona Sahlin (S) i spetsen lovar nu att ändra minimumgränsen för antal karensdagar. I stället för sju dagars minimum, som det är idag, ska det bara vara en. Notan blir en höjning av egenavgifterna för dem som valt en karensdag med 0,75 procentenheter.

När alliansen den 1 juli införde att du som småföretagare som minst kunde välja sju dagars karenstid, i stället för en dag som man kunde välja förut, var det många småföretagare som rasade.

Nu vill de rödgröna ändra på minimumgränsen igen. I sitt vallöfte säger de att man ska kunna välja en karensdag, med det tillägget att egenavgifterna höjs med 0,75 procent för de som valt en dag.

– Regeringen har ju bestämt att man inte ska kunna försäkra sig som småföretagare med mindre än sju karensdagar I sjukförsäkringen. Det tycker jag är fel. Självklart ska det vara möjligt att slippa och att bara ha en karensdag, och jag förstår inte varför regeringen på det här viset försvårar för dem som är sköra och har det tufft att också driva småföretag, säger Mona Sahlin till Rapport.

 Centerledaren Maud Olofsson försvarade förändringen från en till sju karensdagar i ekots intervju på onsdagen:

– Deta är en förbättring. Förändringen betyder sänkta egenavgifter, men problemet är att Försäkringskassan inte informerat om denna fördel utan bara talat om  att antalet karbnsdagar.