Finansiering för företag – Företagsakuten

Företagsakuten förlängs året ut – så här fungerar det

Gustaf Oscarson

Publicerades: 25 september, 2020
Foto av: AdobeStock

I spåren av Coronakrisen kan företag uppta lån med 70 procent av lånet garanterat av staten. Detta kallas företagsakuten. Nu förlängs möjligheten året ut, beslutar regeringen.

Detta har snabbt ifrågasatts av många, eftersom intresset för företagsakuten hittills varit svalt. Av de 100 miljarder kronor som funnits tillgängliga till dessa villkor, har endast 2,2 miljarder upptagits som lån.

Småföretag och mikroföretag har utnyttjat företagsakuten

Regeringen är av uppfattningen att att satsningen varit lyckat, och Finansmarknadsminister Per Bolund säger följande:

”Det har varit träffsäkert, det är många småföretag och mikroföretag som har fått en chans att överleva i branscher som har drabbats hårt av pandemin. Många människor har kunnat behålla sina livsverk i stället för att se dem försvinna”, säger Bolund.

90 procent av de 615 lån som tagits inom företagsakuten ska ha gått till småföretag och mikroföretag. En tredjedel av dessa verkar inom den hårt utsatta hotell- och restaurangbranschen.

Andra bidrag för att klara Coronakrisen

Utöver Företagsakuten har regeringen gjort en lång rad satsningar för att hjälpa svenska företag att klara Coronakrisen. Självklart skriver vi om alla på driva-eget.se.

Läs till exempel:

Alla stödåtgärder för enskilda firmor under Coronakrisen – här är listan

Alla stödåtgärder för aktiebolag under Coronakrisen – här är listan

Så klarar ditt företag Coronakrisen – lyssna här

Det här är vårt kanske maffigaste avsnitt på länge. Vi går igenom 45 råd som hjälper dig och ditt företag att klara Coronakrisen. Regeringens 10 viktigaste åtgärdspaket för företag. Check! Hur du boostar ditt immunförsvar. Check! Hur du får ordning på företagets ekonomi. Absolut! Hur du blir supereffektiv. Japp! Och de viktigaste principerna från världens främsta entreprenörer. Javisst!

Tipsen kommer från entreprenören, författaren och investeraren Gustaf Oscarson (som normalt leder Business Hacks). Poddavsnittet leds denna gång av Malina Gustafsson. Lyssna här eller i din favoritplattform för poddar.