<![CDATA[]]>

Lär dig av Gunillas sju råd

Anders Andersson

Publicerades: 28 juni, 2009

Gunilla von Platen är en av de fem ”drakarna” i TV-serien Draknästet. Hon är en framgångsrik entreprenör som gjort karriär på försäljning. Här ger hon sina sju bästa råd.

Hon började med telemarketing när hon bara var 20 år när telefonförsäljning var något nytt. I dag äger hon kundserviceföretaget Xzakt med 200 anställda i tre städer med en omsättning på ca 80 miljoner.

– Jag är ett bevis på att alla kan lyckas som entreprenörer. Inget är omöjligt om du bara har viljan, säger hon i Ola Lauritzsons nyutkomna bok Lyckas som entreprenör.

Både i TV-serien och i boken poängterar hon hur viktigt det är med försäljning.

– Det spelar inte någon roll hur bra din affärsidé är om du inte har kunder, säger hon.

I boken delar hon med sig av sin erfarenhet och ger sju viktiga råd till dig som vill lyckas som småföretagare:

  1. Tro på dig själv. Ställ frågan – vad är det värsta som kan hända om jag startar mitt företag? I värsta fall, och om du inte tagit en massa lån som du inte kan betala tillbaka, slutar det med att du är en värdefull erfarenhet rikare.
  2. Skaffa dig en extern mentor. Det kan vara ensamt som entreprenör och du behöver någon att luta sig mot när motgångarna kommer.
  3. Våga anställa riktigt duktig personal även om det kostar lite mer.
  4. Lägg ner tid på en bra affärsplan, det är nödvändigt för att få förtroende hos leverantörer, finansiärer och kunder ? särskilt i början när du inte har någon omsättning.
  5. Be om hjälp av vänner och familj ? det är inget fult i det.
  6. Tappa aldrig fokus ? försäljning och kunder är A och O för att lyckas!
  7. Våga göra fel. Det är bättre än att inte göra något alls.