The Apprentice Gunilla von Platen

Svenska kvinnliga entreprenörer som inspirerar oss – här är listan

Karolina Östervald

Uppdaterades: 29 augusti, 2022
Publicerades: 30 augusti, 2022

Entreprenörer med olika bakgrund men en sak gemensamt. Framgång! Läs mer om kvinnorna som omsätter miljoner – och etsat varumärken i toppskiktet av svenskt näringsliv. De är svenska kvinnliga entreprenörer som inspirerar oss!

Johanna Ingelsson, Equestrian Stockholm

Johanna Ingelsson

Hon är ryttaren som blev superentreprenören. Johanna Ingelsson är grundare av Equestrian Stockholm – ridklädesvarumärket som blivit en supersuccé. Idag är man världens största ridvarumärke på Instagram och omsätter efter bara några år en bra bit över 50 miljoner kronor. Verkligen en av alla kvinnliga entreprenörer som inspirerar!

Sugen på att veta mer om Johanna? Lyssna då in detta avsnittet av podden Ordinary People who do Badass Things där hon gästar.

Isabella Löwengrip, Löwengrip Investierte

Isabella Löwengrip

Slår man upp ”Svenska kvinnliga entreprenörer” i uppslagsverken skulle vi inte bli förvånade om vi fann en bild på Isabella Löwengrip. Hon började blogga 2005 med bloggen Blondinbella. De senaste åren har hon tagit en välbehövlig paus efter ett intensivt decennium. Men företagshjärtat pumpar tydligt och hon har flertalet bolagsengagemang.

Intresserad av att veta mer om Isabellas resa? Lyssna då in nedan avsnitt av Ordinary People who do Badass där Pingis Hadenius gästar. Hon är en av våra mest uppmärksammade entreprenörer de senaste åren, bland annat för entreprenörsresan hon gjort tillsammans med Isabella Löwengrip. 

The Apprentice Gunilla von Platen
Gunilla von Platen, Foto: Åsa Tallgård

Gunilla von Platen

När man pratar om svenska kvinnliga superentreprenörer så kan man inte glömma att nämna Gunilla. Hon är en entreprenör ut i fingerspetsarna – och som pekar med hela handen (Ni har väl sett The Apprentice?). Gunilla föddes i Turkiet, kom som barn till Göteborg och entreprenörskapet väcktes tidigt. Hon fick redan som 21-åring en uppsatt chefsposition på Skandia och hon är också grundare av Xzatrakt Kundrelationer. Bolaget kom sedan att säljas till Altor – som hon sedan dess är delägare i. Hon har mottagit mängder av utmärkelser som bland annat Årets affärskvinna 2019 och hamnat på listan över Näringslivets mäktigaste kvinnor 2020. 

Läs mer om Gunilla i The Apprentice: Von Platens miljoninvestering klar – ”Vi har en oerhört spännande investeringsresa framför oss”

Har ni inte lyssnat på Gunillas fantastiska Sommarprat i P1 från 2020? Gör det! Här kan du lyssna.

Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot

Hon är kvinnan bakom företaget Simris Alg – och en av Sveriges mest uppmärksammade entreprenörer. Fredrika Gullfot är utbildad tekonologie doktor från KTH. Under sin forskningstid blev hon intresserad av alger, ett nytt område som börjat växa fram. Fredrika kände att möjligheterna var oändliga för att använda alger för nya och miljövänliga produktionsprocesser till bättre produkter. Hon grundande år 2011 bolaget Simris Alg men valde, enligt överenskommelse, att lämna sin anställning i bolaget den 17 september 2021. 

Varför bojkottade Simris Alg Facebook – och vad har varit Fredrika motgångar och framgångar? Det har vi tagit reda på! Fredrika gästade podden Ordinary People who do Badass Things – och vi tycker såklart att du ska lyssna på avsnittet.

Andra Fahrad, Foto: Daniel Roos

Andra Fahrad

Entreprenör, ung investere, börshaj – det finns många ord för att beskriva Andra Fahrad. Att hon tagit finansvärlden med storm är en sak som är säker. Under sin uppväxt kände hon sig både frustrerad och ensam. Hon tappade även lusten för skolan – men växtes av en revanschlust! Hon googlade ”Hur blir man rik” och på den vägen kom det sig. Idag driver hon Sveriges största kostnadsfria utbildningsplattform för sparande och investeringar – med ambitionen att få fler att bli engagerade i sin privatekonomi. Andra har även skrivit boken ”Haja börsen” som handlar om hur man som novis på aktier kan skapa sin väg mot miljonen.

– Jag vill skapa något som inte har funnits tillgängligt tidigare och sänka tröskeln som finns på kapitalmarknaden i dag och göra den tillgänglig för fler. Det här är bara början!

Källa: Talarforum
Elina Berglund, Foto: Press

Elina Berglund

Hon är en av medgrundare, tillsammans med sin man Raol, av det banbrytande preventivmedlet Natural Cycles. Elina är utbildad partikelfysiker och har tagit fram en app som visar de dagar du är fertil. Detta har gjort att Natural Cycles kan användas som ett effektivt preventivmedel. Appen kan även användas för dig som önskar bli med barn. Företaget och metoden kom som en revolution i en värld full av hormonpreparat som allt fler vill undvika. Är du nyfiken och vill läsa mer om Natural Cycles? Klicka här.