<![CDATA[]]>

”Företaget har gått i arv från far till son”

Redaktionen

Publicerades: 2 juni, 2011

Företagaren Dan Samuelsson har tagit över familjeföretaget som jobbar med VVS – värme, ventilation och sanitet. Nu funderar han över nästa trend i branschen – och om tonårsdöttrarna kan tänkas vilja ta över i framtiden.

Dan Samuelsson, som driver företaget Svenssons VVS-Installationer i Smygehamn, som berättar sin företagshistoria:

”Jag är rörmokare och driver ett företag är i södra Skåne som jag tog över efter min far i slutet av sjuttiotalet. Han hade i sin tur köpt det av en som hade övertagit det av sin far – och så har företaget gått i arv från far till son ända sedan förra sekelskiftet.

Från början bestod verksamheten både av vvs och smide, men med åren har smidesarbetena upphört helt och vi arbetar bara med vvs. I dag arbetar vi mycket med värmepumpar och annan värmeservice, men verksamheten förändras i takt med samhällsdebatten om energikällorna.

Jag är själv mycket intresserad av att följa med i utvecklingen och är stolt över att företaget har klarat att möta kundernas nya krav. VVS är en bransch som berörs av dagens miljö- och energidebatt.

Jag har funderat en hel del på vad som kommer att bli nästa trend inom den branschen. I dag är det mycket stor efterfrågan på värmepumpar, tidigare har det handlat om olja, el, naturgas och pellets. Vad det blir näst är svårt att säga – men att det kommer nya energislag är säkert, och det skapar nya möjligheter för oss. 

Just nu håller jag på och söker Säker vatten-behörighet. Det handlar om regler för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. 

Jag blir 58 i år och det är klart att jag har börjat fundera på vem jag i min tur ska lämna över till. Jag har två tonårsdöttrar, men ingen av dem verkar intresserad av att ta över. Fast det kanske är för tidigt för dem att bestämma vad de vill göra. Än så länge tänker jag i alla fall inte sluta.”