<![CDATA[]]>

”Ibland får jag medla i en skilsmässa”

Camilla Björkman

Publicerades: 28 april, 2011

Stadsbudet Bert Gustavsson flyttar inte bara grejer – han genomför enorma kontorsflyttar och får ibland rycka in som äktenskapsmedlare. Allt för att lyckas bäst med sin stora stolthet: firman.

I varje nummer av tidningen

Driva Eget berättar en företagare om sin stora stolthet – nämligen sitt eget företag. Här är stadsbudet Bert Gustavssons historia:

”Att vara stadsbud är mer än vad man kan tro. Det handlar inte bara om att flytta grejer. Man gör allt från att vindsröja och hjälpa en gammal dam med att handla, till att planera och genomföra en enorm kontorsflytt. När ett kontor med 200 arbetsplatser släcker lampan på fredagen och tänder den i sin nya lokal på måndagen, ska de kunna fortsätta jobba som om ingenting har hänt. Det ser vi till att de kan.

Men så är det heller inte lätt att bli stadsbud i vår firma. Alla är delägare i något av de fyra handelsbolag som Stadsbud i Storstockholm AB är uppbyggt av. Där har vi höga krav. Först måste du gå på prov i tre månader, sedan röstar vi – och majoriteten måste säga ja för att du ska få provjobba i två år. Efter sammanlagt 27 månader röstar vi igen om du ska få bli ordinarie, det vill säga delägare.

I firman delar vi på alla kostnader, men sedan är det upp till var och en att tjäna ihop sina pengar. Det innebär en stor frihet. Jag kan jobba hur lite eller hur mycket jag vill.

Som stadsbud får man uppleva mycket kul, men också mycket märkligt. Många gånger får man vara ganska psykologisk. Ibland flyttar folk på grund av skilsmässa och det kan sluta med att de står och skriker på varandra – med mig mitt i. Då händer det att jag får gå in och medla.

Och visst sliter jobbet på kroppen. Men än så länge går det bra och jag trivs med mitt jobb. Jag är stolt över företaget och att vi har ett så otroligt bra rykte. Ryktet gör att vi inte behöver marknadsföra oss.”

På bilden: Bert Gustavsson, här med den karakteristiska mössan som kännetecknar att han är delägare i Stadsbud i Storstockholm.