<![CDATA[]]>

Kursgården brann ner – då satsade Birgitta och Thomas

Redaktionen

Publicerades: 1 juni, 2011

Till konferensanläggningen Gåsemora Gård på Fårö kommer både företagare och turister. Men vägen dit har varit lång för ägarna Thomas och Birgitta Söderlund. Tur då att de har varit två, tycker de.

I varje nummer av tidningen Driva Eget berättar en företagare om sin stora stolthet – nämligen sitt eget företag. Här är konferensägaren Birgitta Söderlunds historia.

”Jag har varit lantbrukare i hela mitt liv och drivit en stor gård på Gotland med min man Thomas. Min 1998 fick Thomas djurallergi, och vi bestämde oss för att sälja korna.

Det var ett väldigt jobbigt beslut, och jag fick gå till en psykolog och prata om mina känslor. Som bisyssla hade vi 30 bäddar i fyra lägenheter och en liten kursgård som vi byggde i början av 90-talet.

Plötsligt brann den ner 2003. Då bestämde vi oss för att bygga nytt och bygga lite större än det vi haft tidigare. Vi satsade 7,5 miljoner extra förutom försäkringspengarna.

Nu har vi en konferensanläggning med konferensrum, matsal, restaurangkök och 30 bäddar till på Gåsemora. Så idag har vi totalt 64 bäddar i olika typer av hus från fyra århundraden, ett är en gammal kvarn.

Vi tycker att det är väldigt roligt att driva en sådan här verksamhet – även om det är minst lika mycket jobb som med lantbruket.

Vi har två olika kundgrupper – konferens och turister (privatpersoner). Konferenssäsongen börjar i mitten av april till mitten av juni Vid midsommar drar turistsäsongen igång och håller på till mitten av augusti, då börjar konferenserna igen och håller på till början av november. I december har vi julbord.

Vi har många återkommande gäster, och alla uppskattar vår gammeldags still på rummen i husen från 1700- och 1800-talen.

Mitt bästa tips till andra egna företagare är att vara envis – och gärna två. Då kan man peppa varandra om den ena tappar sugen. Titta och lyssna på andra men gör din egen grej.

Jag hade svårt att hitta någon att bolla med, alla gamla lantbrukarkollegor höll fortfarande på med sitt jordbruk och hade svårt att förstå mig. Så jag pratade med dem som slutat och ändrat verksamhet. Då fick jag lite mer att bygga självförtroendet med. Nu är vi fantastiskt nöjda med vårt beslut.

Även om det tar tid att bygga upp en sådan här verksamhet är det värt det, flera gånger om.” 

Företag: Stora Gåsemora Gård AB, Fårö.
Verksamhet: Turist, konferens och jordbruk
Anställda: 3 heltid och 4-5 timanställda
Omsättning: ca 3,8 miljoner
Vinst: Cirka 100 000 efter avskrivningar
Läs mer här: www.gasemora.se