<![CDATA[]]>

”Jag är stolt över att föra ett gammalt hantverk vidare”

Redaktionen

Publicerades: 2 juni, 2011

Småföretagaren Bo Bergholtz glöder när han berättar om sitt företag: Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. Inte så konstigt kanske: Det kan bli över 1000 grader varmt på jobbet.

I varje nummer av tidningen

Driva Eget berättar en företagare om sin stora stolhet: sitt eget företag. Den här gången är det klockgjutaren Bo Bergholtz som berättar sin historia.

”Den här bilden togs vid ett rätt unikt tillfälle. För det är inte så ofta jag gjuter kyrkklockor nu för tiden. Det blir bara 5-6 klockor per år.

Jag och min medhjälpare sysslar nu mest med att underhålla motorer och annat till kyrkklockor. Att byta ut de klockor som finns är heller inte aktuellt, eftersom en kyrkklocka klarar av att slå i 250-300 år.

Annat var det förr när de byggdes många nya kyrkor. Då kunde det vara ända upp till tio anställda i företaget.

Det startades redan 1853, och jag är den femte generationen som driver det. Det var naturligt att jag som yngsta barnet skulle ta över, precis som min far hade gjort.

Jag sprang här och lekte som barn och lärde mig yrket från grunden. Alltid har jag trivts med arbetet och med att vara egen företagare. Jag har kunnat ta ut en skaplig lön, och jag är stolt över att kunna föra ett gammalt hantverk vidare.

Men mina barn sysslar med annat och tar inte över. När jag nästa år blir jag folkpensionär tänker jag lämna över mer och mer till min medhjälpare.

Det är svårt att få lönsamhet i själva gjutningen, men det finns alltid behov av att underhålla de klockor som finns i kyrkorna.

När bilden togs hade jag en specialdräkt på mig för att skydda mig från värmen, det kan bli upp till 1 100 grader när bronset hälls ned i gjutformen som jag tillverkat.”

Företag: Bergholtz klockgjuteri AB, Sigtuna.
Verksamhet: Gjuta kyrkklockor samt underhåll och reparationer av kykklockor och klockspel.
Anställda: 1.
Omsättning: 2 milj
Läs mer här: www.bergholtzklockgjuteri.se