<![CDATA[]]>

”Man kan inte vara höjdrädd”

Camilla Björkman

Publicerades: 1 juni, 2011

Fönsterputsaren Jon Enström hängde i en vajer från skyskrapan Turning Torso när Driva Eget nådde honom på mobilen. Här berättar han själv om hur det är att göra affär av rena fönster.

I varje nummer av tidningen Driva Eget berättar en företagare om sin stora stolthet – nämligen sitt eget företag. Här är fönsterputsaren Jon Enströms historia.

”Vi drog igång vårt företag Ultraputs för nästan tio år sedan, jag och en kompis. Då var vi anställda fönsterputsare i Småland och kände att där kunde vi ju inte hänga på fritiden. Så vi startade eget i Malmö och här finns vi fortfarande. Idag putsar vi fönster hos företag, skolor, småbutiker och större industrier.

Mest stolt är jag över vårt kontrakt med skyskrapan Turning Torso, det är lite av en fjäder i hatten för oss. Vi kör en hel runda två gånger om året, en på våren och en på hösten, som tar några månader åt gången. Det är ett annorlunda jobb eftersom det inte går att bara hissa sig rakt ner i en korg – den svängda byggnaden skulle göra att man bara hänger rakt ut i luften. I stället krävs det att man från korgen spänner fast sig i byggnaden och sedan vevar sig in mot fasaden för hand.

Det bästa med att driva företag är dels gänget jag jobbar med, dels utmaningarna man ställs inför. Fönsterputsning är speciellt, man behöver otroligt stora volymer av uppdrag för att gå runt. Det är inte som med städbolag att man kan komma tillbaka varje vecka och städa. Utmaningen är att få in tillräckligt många jobb, men också att planera in så att man har tid att utföra alla. Men för oss flyter det på bra – vi har egentligen inga problem att få in uppdrag.

Vädret kan däremot ställa till planeringen. Det är okej om det regnar, men blåser det kan det vara svårt att jobba på så hög höjd som till exempel Turning Torso.

Höjdrädd? Det blir nog alla om man känner sig otrygg, men vi har bra utrustning så det är inga problem. Men man kan väl säga att det inte riktigt skulle fungera att vara höjdrädd i mitt jobb.”

Artikel uppdaterad 2015-12-18.