<![CDATA[]]>

”Jag behandlar både fåglar och deras ägare”

Camilla Björkman

Publicerades: 28 april, 2011

Till veterinären Cecilia Trägårdh är inga katter och hundar välkomna – hon driver nämligen en klinik som bara tar hand om exotiska djur. Men lika ofta får hon ta hand om deras ägare.

Här berättar veterinären Cecilia Trägårdh sin företagshistoria för Driva Eget:

”Jag är veterinär och driver min klinik Fågelkliniken i Skåne. Hit kommer bara så kallade exotiska djur, alltså fåglar, gnagare, reptiler och andra udda smådjur som en och annan pygméigelkott.

Drömmen att driva något eget har nog alltid funnits där, men den blev starkare efter att ha jobbat på olika kliniker. Att det blev just exotiska djur beror på att jag gillar främmande länder och annorlunda natur. Som liten drömde jag om att studera lejon i Afrika. Dessutom behöver exotiska djur en egen klinik: Dels är de annorlunda anatomiskt och fysiologiskt vilket kräver speciella instrument. Dels blir de stressade av att komma till en klinik där det finns djur som kan äta upp dem.

Mina vanligaste patienter är fåglar. Ofta har de höga blodfetter, problem med levern eller infektionssjukdomar. Tyvärr är de mästare på att dölja sin sjukdom för ägarna. De insjuknar långsamt och när ägarna väl ser att något är fel kan det vara för sent. Gnagare har jag också många av. Här handlar det ofta om problem med tänderna eller med pälsen. Ibland får jag in kaniner med syfilis, vilket är mer ovanligt.

På kliniken behandlar jag faktiskt också fåglarnas ägare. Jag håller beteendekurser för papegojägare. Rent krasst är papegojor inte de mest lämpliga husdjuren att ha. De får ofta problem med sina ägare, eller tvärtom, och biter ifrån med näbben.

Målet med mitt företag är dels att växa och bli en bra remissinstans – dels att fortsätta jobba med djurens beteenden. Jag vill få folk att förstå hur mycket ägarna kan förändra för djuren, bara genom att berika deras miljö, ge rätt kost och stimulera djurens beteende genom träning.” 

På bilden: Veterinären Cecilia Trägårdh (i gult) släpper lös en av sina patienter.