<![CDATA[Foto: Björn Leijon]]>

Gabriel bygger storverk – och julgran – i Lego

Ebba Arnborg

Publicerades: 24 december, 2014

Gabriel Bremlers företag bygger modeller i Lego på uppdrag av sina kunder, som en tre meter hög julgran i Skärholmens centrum. Ett unikt inslag i julskyltningen som blev en riktig snackis.

I varje nummer av Driva Eget får en företagare med egna ord berätta om sin stolthet – företaget.

I senaste julnumret var det Gabriel Bremlers tur. Här berättar han själv:

”Jag bygger modeller av Lego på uppdrag av kunder.

Det kan vara fastighetsbolag och byggföretag som vill visa hur en ny byggnad kommer att se ut eller någon som vill använda en Legomodell för att göra ett speciellt avtryck under en mässa. Jag anordnar också event som kretsar kring Lego, både för barn och företag.

Nyligen gjorde jag en tre meter hög julgran till Skärholmens centrum. Tanken var att skapa ett unikt inslag i julskyltningen med potential att bli en snackis.

Jag ville också engagera besökarna i centrumet, över hundra barn hjälpte till att bygga dekorationer som hängdes i granen.

Jag fick idén till mitt företag Bremlerbrick när jag såg modellen av Stockholms stad på Kulturhuset och tänkte att man borde kunna använda Lego i stället. Det är ett mer lekfullt och intresseväckande material.

Så jag hörde med de stora fastighetsbolagen om det fanns intresse. Ganska snart nappade NCC på idén.

På uppdrag av dem gjorde jag en Legomodell av Turning Torso som byggdes upp inför besökarna på Tekniska museet. Det banade väg för verksamheten. Efter ett halvår försörjde jag mig helt på Legobyggandet.

Många blir väldigt fascinerade av mitt arbete för det är unikt. Men det var mer chockartade reaktioner i början, nu har de flesta jag stöter på hört talas om mig.

I början var det svårt att hitta kunder och kunna motivera nyttan och mervärdet som det här skapar. Nu har jag en portfölj med många olika referensprojekt som tydligt visar att det skapar intresse och är varumärkesbyggande.

Jag är stolt över att skapa mervärde för mina kunder, som Skanska och SL, och för besökarna.

Det händer att barn ber om min autograf och säger ”Jag vill bli som du när jag blir stor”. Ofta följer de mig på sociala medier och frågar mig om hur saker och ting är byggda. Det är jättekul att vara en förebild på det sättet.”