<![CDATA[]]>

Hon delar med sig av faser – och fasor!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 27 juni, 2013

I september är det dags igen – Driva Eget-dagen intar Rival. Bland inspiratörerna och föreläsarna finns bland andra Monica Lindstedt, framgångsrik företagare som varit med och startat upp både Metro, Hemfrid och som nu även är ordförande för Företagarna.

För Monica Lindstedt började företagandet redan 1984 när hon startade en konsultverksamhet.

Sedan fortsatte det. Hon var med och startade upp Metro under årsskiftet 1991-1992 och 1996 grundade hon Hemfrid och blev första RUT-företagaren.

Vad kommer du att ta upp under Driva Eget-dagen?
– Jag tänker berätta om mina egna erfarenheter, faser och fasor under resans gång. Att starta företag är ju tre steg framåt, fyra tillbaka, fem framåt, två tillbaka…

Vad har varit tuffast?
– Att bevisa att ens affärsidé håller. Försök förklara något som inte finns för någon som inte vill förstå. Sedan är det naturligtvis att klara av det ekonomiska under tiden när du bygger upp något.

Vilka tips delar du gärna med dig av till andra företagare?
– Jag brukar berätta om något jag kallar kapitalmatrisen. Man behöver olika sorters kapital och tillgångar under resans gång, inte bara finansiellt. Det är marknadskapital och humankapital bland annat och det pratar jag mer om under Driva Eget-dagen.

Du är ordförande för Företagarna också – vilken är den viktigaste frågan för dig där?
– Det är flera saker, men uppgiften för oss är att göra det enklare och mer accepterat att starta och driva företag i Sverige i dag. Och att driva opinion för att mindre och medelstora förstag är viktiga för svensk välfärd. Det är faktiskt så att fyra av fem av alla nya jobb startas i små och medelstora företag.
– Jag tycker att man måste lyfta fram att företagare är modiga människor.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du allt inför Driva Eget-dagen – anmäl dig i dag!