<![CDATA[Andreas Falk samt bild ur kollektionen Foto: Cristian Stoltz]]>

Satsade allt på drömmen – ett eget modeföretag

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 23 september, 2015

Andreas Falk hade ingen kunskap om företagande men vågade satsa på drömmen: att se människor gå i kläder han själv designat. Här berättar han om sin företagsresa.

En sen kväll för ungefär fem år sedan satt Andreas Falk tillsammans med en vän och pratade om drömmar och mål i livet. Där och då såddes ett frö. I dag är Andreas 23 år och har sedan 2013 det egna klädmärket och företaget a.falk.

– Modebranschen har fascinerat mig sedan i början på gymnasiet då jag började intressera mig för kläder och mode. Jag drömde om att i framtiden se människor i kläder som jag själv designat.

Direkt efter studenten började Andreas arbeta för att få ihop kapital så att han kunde starta sitt företag.

– När jag hade bestämt mig för att satsa gick jag en kort kurs kring hur man startar företag och efter det började jag arbeta med att bygga upp a.falk.

En av de saker som har varit svårast är att hitta bra leverantörer.

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle gå till väga. Men jag läste och sökte mycket på internet och testade mig fram.

Andreas har spenderat många timmar på att diskutera med potentiella leverantörer via Skype och e-post.

– Uppfyller de mina krav går de vidare. Jag vill se så att de levererar det som är avtalat och att kvalitén håller en hög standard. För mig handlar det väldigt mycket att ha en genuin relation med mina leverantörer.

Att vara ensam och starta företag inom modebranschen har inte alltid varit det lättaste.

– Jag får hela tiden lära mig nya saker för att kunna driva företaget framåt. Är man två eller fler i ett företag kan man komplettera varandra. Du kan fokusera på det du är riktigt bra på. För min del måste jag bli bra på varje del eller i alla fall göra så gott jag kan. Det är en utmaning som ger mig mycket men vissa gånger har det känts tufft.

Marknadsföring är en annan del som Andreas tycker är svår. Han arbetar mycket med Facebook och nyhetsbrev för att nå ut till kunder.

– Det har tagit lång tid att få upp ett litet kundregister. Jag har även satsat på att leverera beställningar personligen vilket har varit mycket uppskattat och fungerar bra  så länge det inte är så högt tryck. När kunderna blir fler kommer det självklart inte fungera.

Planen är nu att få in kollektionen i några utvalda butiker i Göteborg.

– Jag vill designa och lansera en ny kollektion för herrar och göra produkter för kvinnor.

I framtiden hoppas Andreas kunna slå upp dörrarna till en egen butik i Göteborg.

– Det har varit drömmen sedan dag ett.