Vilka företag kan ansöka om korttidsarbete och korttidspermittering 2021

Korttidspermittering 2021 – stödet förlängs i sju månader

Gustaf Oscarson

Publicerades: 10 november, 2020
Foto av: AdobeStock

Ett av de mest populära coronastöden, korttidspermittering (stöd för korttidsarbete). förlängs i ytterligare sju månader. Detta behöver du veta om stödet och ansökan om korttidspermittering 2021.

Under 2020 kunde korttidspermittering beviljas med som längst nio månader i följd. Många företag valde att ansöka om stödet från dess startdatum 16 mars, vilket innebär att maximala tiden för korttidspermittering blev till 16 december. Dock är det långt ifrån alla som korttidspermitterat under hela tiden.

Läs också: Allt om korttidspermittering – så fungerar det

Korttidspermittering 2021 – möjligt att förlänga till 31 juni 2021

Regeringen föreslår nu tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till den 30 juni 2021. Det medför att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021. Således är korttidspermittering 2021 ett alternativ för företag som fortsatt har det tufft i spåren av coronapandemin.

Förändras reglerna för korttidspermittering 2021

Ja, det kommer delvis att förändras. För december 2020 är den s k subventionsgraden fortsatt 75 procent. I januari, februari och mars kommer subventionsgraden också att vara 75 procent. För april, maj och juni blir subventionsgraden 50 %.

Vad betyder subventionsgrad?

Hur stor del av lönen som kan subventioneras via statens stöd.

Läs också: Omsättningsstöd för enskild firma – så fungerar det

Vilka krav kommer att finnas på korttidspermittering 2021?

Efter en del fusk bland företag som ansökt om korttidspermittering hittills, aviserar regeringen en striktare hantering framåt. Detta för att säkerställa att endast företag som verkligen behöver stödet ska få det. Regeringen avsätter också 450 miljoner till Tillväxtverkets förvaltning av stödet, både för att hantera stödet och hantera eventuellt fusk.

Läs också: Så kan rätt andning förbättra din hälsa under corona

Vad är korttidspermittering?

Korttidspermittering innebär att en anställd får gå ner i tid eller inte får något arbete alls av sin arbetsgivare under en period, men ändå har kvar sin anställning och lön. Staten står under corona för en stor del av lönekostnaden (upp till 75 procent) och den anställde för något lägre lön under tiden han/hon är permitterad.

Vilka andra coronastöd kan jag ansöka om?

Läs mer: Här är de aktuella coronastöden just nu

Läs mer: Omställningsstöd förlängs med augusti, september och oktober

Lyssna också på vår podd där vi pratar om 45 sätt att komma stark ur coronakrisen