<![CDATA[]]>

Så slåss Centern och Miljöpartiet om landsbygdens småföretagare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 november, 2013

Hett eftertraktade för både Centerpartiet och Miljöpartiet är alla landsbygdens småföretagare. I kväll möts Annie Lööf och Gustav Fridolin i debatt – i en gårdsbutik utanför Lidköping.

Dagens Nyheter lyfter i dag fram kampen mellan Centern och Miljöpartiet om småföretagarna på landsbygden inför nästa års val.

Mycket står på spel. För Centern handlar det om att hålla kvar väljarna på landsbygden för att hålla sig själva kvar i riksdagen.
Och Miljöpartiet ser en chans att tvätta bort sin stämpel som partiet för storstadsväljare.

Plats för kvällens debatt: Närebo gårdsbutik utanför Lidköping.

Landsbygden står inför stora utmaningar. DN räknar upp snabb inflyttning till städerna, hög arbetslöshet och nedläggning av butiker och skolor som några exempel.

Både Miljöpartiet och Centern vill gynna landsbygdens företagare genom:

  • Sänkta arbetsgivaravgifter
  • Minskat sjuklöneansvar
  • Fortsatt halverad moms på restaurangtjänster

Men Miljöpartiet vill slopa den rabatt på arbetsgivaravgiften för unga anställda som regeringen har infört.
Fler skillnader? Synen på miljöskatter. Miljöpartiet vill höja bensinskatten och lägga en kilometeravgift på tung trafik.

Detta hugger Centern direkt på:
– Vi vill ha en landsbygd som lever, inte ett Skansen i megaformat. Då är det helt fel väg att straffbeskatta avstånd i det här avlånga landet, säger Centerns Annie Lööf till DN.

Gustaf Fridolin å sin sida säger att det är ett försök till att försöka frigöra landsbygden från sitt nuvarande oljeberoende.
– Det handlar om en klimathundring i månaden för en normal bilist, säger han till DN.

TYCK TILL! Vad tycker du? Vilket parti är mest fördelaktigt för dig som småföretagare på landsbygden? Tyck till i en kommentar eller i vårt forum.