krisstöd till företag

Nya restriktioner ger förlängning av krisstöd till företag och höjt tak

Pernilla Säfström

Publicerades: 11 januari, 2022
Foto av: Adobe Stock

Med anledning av de nya restriktionerna behövs fortsatt krisstöd till företag. De kommer därför att förlängas till februari. Detta kommer att presenteras mer i detalj i den extra ändringsbudget som läggs fram i nästa vecka, enligt finansminister Mikael Damberg.

Stöden handlar om omställningsstödet och om omsättningsstödet, som kan ges till enskild firma och handelsbolag. Båda stöden ska nu gå att söka fram till och med februari.

Läs mer: Regeringen förlänger krisstöd till företag

Höjt takbelopp för krisstöd till företag

Takbeloppet för omställningsstödet höjs nu också till det högsta möjliga, vilket innebär 117 miljoner kronor. Hittills har det legat på 97 miljoner kronor. Den nya nivån kommer att gälla från och med december 2021, förutsatt att EU-kommissionen ger sitt godkännande.

Förutsättningar för att vara berättigad till krisstöd

Gränsen för hur mycket bolaget måste ha förlorat i omsättning för att kunna få stöd är fortsatt en minskning med 30 procent. Företag kommer kunna få upp till 70 eller 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader ersatta, beroende på storlek. I likhet med tidigare kommer löner och hyror att vara stödgrundande fasta kostnader.

Tips: Hitta nya kunder i Coronakrisen – här är 8 smarta sätt