Omsättningsstöd till enskild firma med Per Bolund

Omsättningsstöd till enskild firma förlängs i tre månader

Gustaf Oscarson

Publicerades: 10 november, 2020
Foto av: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Ett av få coronastöd som riktas direkt till enskild firma (enskild näringsidkare) är omsättningsstödet. Nu förlängs omsättningsstöd till enskild firma i ytterligare tre månader. Här går vi igenom hur det fungerar.

Vad är omsättningsstöd till enskild firma?

Omsättningsstöd innebär att du kan få ersättning med upp till 70 procent av det du har tappat i omsättning. För att ta del av stödet måste du ha haft en omsättning om minst 200 000 kronor föregående år.

Stödet var i tidigare förslag uppdelat i tre stödperioder; mars – april 2020, maj 2020 och juni – juli 2020. Föregåendet års månad eller månader utgör referensperiod för de perioder du ansöker om stöd. 

Läs också: Omsättningsstöd för enskild firma – så här fungerar det

Vad innebär nyheten om förlängning?

Till följd av utvecklingen av den pågående pandemin har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att föreslå att omsättningsstöd till enskild firma ska förlängas så att omsättningsminskningar under augusti – oktober 2020 också ska kunna ligga till grund för stöd. Det blir en ny ansökningsomgång för förlängningen.

Var ansöker jag om omsättningsstöd till enskild firma?

Den 5 november beslutade regeringen om ett nytt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Detta stöd avser minskad omsättning under mars – juli 2020 och går att söka från nästa vecka på Boverkets webbplats.

Läs också: Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du

Vad krävs för att få omställningsstöd till enskild firma?

För att du ska få rätt till omsättningsstöd för enskild firma krävs att nettoomsättningen under stödperioden har minskat med mer än 50 procent jämfört med nettoomsättningen motsvarande period 2019.

Om omsättningstappet överstiger denna nivå kan den enskilda näringsidkaren få ersättning med 70 procent av omsättningstappet eller som mest 72 000 kronor per företag för den nya stödperioden. Omsättningsstöd kan användas av enskilda näringsidkare (enskild firma) vars omsättning översteg 200 000 kronor för 2019.

Vilka andra coronastöd kan jag ansöka om just nu?

Läs mer: Här är de aktuella coronastöden just nu

Läs mer: Omställningsstöd förlängs med augusti, september och oktober

Läs mer: Korttidspermittering 2021 – stödet förlängs i sju månader

Lyssna på poddavsnittet om 45 sätt att komma stark ur coronakrisen