<![CDATA[]]>

5 bra råd för lägre hyra

Gustaf Brickman

Publicerades: 10 mars, 2009

Betala inte för mycket för dina lokaler. Här är fem bra råd för hur du förhandlar till dig en bra lokalhyra.

– Om du ska skaffa ett nytt kontor är det viktigt att du faktiskt ser kontoret som en produkt, och innehållet i kontoret som tillbehör. Många som hyr tänker mer på att hålla en trevlig relation med hyresvärden, men det här är en affärsuppgörelse. Och den inställningen är viktig, eftersom du faktiskt köper en produkt, säger Joachim Bozorgnia, vd för fastighetsbolaget Cresnia.

Han menar att man bör förhandla hårt med tre olika hyresvärdar för att sätta press på fastighetsägarna. Här är hans fem bästa råd för dig som nu vill passa på att försöka sänka hyreskostnaden:

  1. Säg upp kontraktet. Säg upp ditt hyreskontrakt för villkorsändring och spela ut dina villkor mot priser och villkor som andra fastighetsägare har.
  2. Ge och ta. Förhandla till dig en lägre hyra genom att gå med på att förlänga kontraktstiden.
  3. Hyr ut. Sänk kostnaden genom att hyra ut i andra hand. Om du har plats över har du rätt att hyra ut 50 procent av din kontorsyta.
  4. Byt lokaler. En lågkonjunktur kan den vara bästa tidpunkten för att byta kontor och lokal. Då finns det fler att välja mellan och hyran går att pressa ned. Det kan gå att säga upp ett hyresavtal mitt i kontraktstiden. Och går det inte kan du kanske få ned hyran på det kontrakt som du har.
  5. Skaffa konsulthjälp. Ta hjälp av en konsult för att jämna ut maktbalansen vid en hyresförhandling. Fastighetsägaren har skrivit 100-tals hyreskontrakt, och standardkontrakten är ofta formulerade av Fastighetsägarförbundet.

Uppdaterad 2015-09-10