<![CDATA[Tips på hur du vinner tävlingen.]]>

8 tips på hur du vinner tävlingen

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 februari, 2016

Visst är det kul att vara med i en tävling men du vill ju vinna den också. Så här gör du med expertens råd.

Jacob Westerlund är så kallad Open innovation manager på Sqore som anordnar innovationstävlingar åt företag. Han menar att tävlingsvinster kan ge dig som småföretagare stora möjligheter, speciellt om du är i ett tidigt skede.

– Då kan det bli en bra trampolin för det kan ju innebära 1 miljon kronor i öronmärkta pengar för att du ska våga ta steget och starta eget.

Läs mer: Så lyckas du sälja mer i din webbshop 

Här är hans råd till dig som vill delta i en entreprenörs- eller innovationstävling:

1. Gör research

Läs tävlingsinstruktionerna noga, men gör också egna efterforskningar. Studera arrangören och vad som är viktigt för den. Läs in dig på branschen och området för tävlingen. Ju mer information du har, desto bättre. Då kan du formulera din idé så träffsäkert som möjligt utifrån vad juryn är på jakt efter.

 2. Anpassa din idé

Skicka inte bara in din redan färdiga affärsidé, hur starkt du än tror på den. Anpassa den till tävlingens kriterier och arrangörens behov.

 3. Var konkret

Vid pitchtävlingar kan berättelser och storytelling passa bra. Men vid de flesta innovationstävlingar gäller det att beskriva idén med så mycket relevant information som möjligt kopplat till kriterierna. Ofta har juryn kort om tid, då kan en lång historia göra att du tappar dem.
Eller så har du ett max antal tecken, då tappar du viktig information.

4. Beskriv dig/er

Förklara tydligt vilka styrkor och erfarenheter ni som skickar in har. Arrangören tittar inte bara efter en idé utan även på personerna bakom och vad ni har för möjlighet att genomföra idén.

5. Skäms inte för att ta i

Många är rädda för att överdriva men det gäller att våga tänka stort. Lyft fram alla styrkor du har och var inte rädd för att skryta.

6. Ta hjälp

Har du inte själv kompetensen som behövs för att det ska bli ett så bra resultat som möjligt så gå ihop med andra och skicka in tillsammans. Gör efterlysningar i forum, du behöver inte avslöja din idé förrän du hittar rätt person.

7. Vänta inte

Ser du en tävling du vill delta i så sätt ihop bidraget direkt när ni är som varmast i kläderna och tycker att det är som roligast. Det är då de bästa idéerna kommer.

8. Tävla ofta

Ju fler tävlingar du är med i, desto större chans har du att vinna.

Läs mer: Förändringen som kommer göra dem ekonomiskt oberoende