<![CDATA[]]>

Importpriserna ned med 25 procent sedan i våras

Anders Andersson

Publicerades: 25 augusti, 2009

Snabbt har importaffärer från Kina och andra länder blivit mer lönsamma. Efter dollarraset har importpriserna på fem månader sjunkit med nästan 25 procent.

Finanskrisen drog snabbt ned värdet för den svenska kronan. I mars hade dollarkursen stigit till 9.30. På ett halvår hade därmed importpriserna stigit med över 25 procent. Kronan tog mer stryk än andra valutor, eftersom marknaden flyr från små valutor i kristider.

Men nu har kronan stärkts nästan lika snabbt som vad den försvagades. Vårens argument har plötsligt vänts till kronans fördel och dollarkursen är nu strax över 7 kr. Nu när konjunkturbotten verkar vara nådd och finanskrisen kan klinga av köper de internationella valutahandlarna svenska kronor igen. Små valutor som den svenska anses inte längre riskabla. Samtidigt har svenska ekonomi och svenska exportbolag hämtat sig bättre än många andra ekonomer.

Kronan har förstärkts samtidigt som dollarn försvagats genom president Barack Obamas reformpolitik. Experterna menar att valutaförändringen gått snabbare än väntat ? på bara en månad har dollarkursen gått från 8 till 7 kr.

Denna förändring på 12 procent slår direkt på importpriserna. På en månad har dessa priser sjunkit med 12 procent, och sedan i mars med hela 24 procent. Denna förändring i dollar är nästan lika stor i euro.
Många småföretagare som importerar kan därmed öka sina lönsamhet eller sänka sina priser, om nu valutatrenden håller i sig. En del av dem, som börjat fundera på att flytta sin utländska tillverkning till Sverige har fått tänka om.

Det finns de som tror att dollarkursen ska fortsätta mot 6 kr, medan andra tror på en rekyl så att dollarkursen stiger lite igen.

Klicka på länken till höger för att få lönsamma råd i Driva Egets importguide.