<![CDATA[]]>

Klart med skuldsanering för företagare

Camilla Björkman

Publicerades: 30 juni, 2011

Idag står det klart att även småföretagare med enskild firma får ansöka om skuldsanering, inte bara privatpersoner. ”Det har funnits en snedvridning som nu rättas till”, säger Anna-Carin Gustafsson Åström på Kronofogden.

I oktober förra året föreslog regeringen en ny regel om skuldsanering även för företagare.

– Om man satsat allt man har i ett företag så måste det finnas möjlighet att ta sig ur det, sa justitieminister Beatrice Ask då (läs artikeln här).

Från och med den 1 juli träder de nya reglerna i kraft – och jämställer äntligen egenföretagare med privatpersoner. I korthet innebär ändringen två saker:

1. Det ska bli lättare att sanera sina skulder då det ska spela mindre roll hur gamla skulderna är. Tidigare skulle större delen av skulderna vara flera år gamla. Hade man nya skulder kunde det hindra en från skuldsanering.

2. Inte bara privatpersoner utan även företagare med enskild firma ska kunna ansöka om skuldsanering. Tidigare kunde till exempel inte en hantverkare eller en frisör, som drev sin verksamhet som enskild firma, få skuldsanering.

De nya reglerna är dock inte till för att skydda företag som inte går runt, utan gäller till exempel om företagaren är med om en olycka eller blir sjuk.

Lena Nordqvist, ordförande för stödföreningen Insolvens, ställer sig positiv till beslutet. Hon tar en frisör som bröt armen i en olycka som exempel. Hon kunde inte fortsätta jobba och blev skuldsatt.

– Ekonomin rasade totalt, hon hade inget skydd och hon gick i konkurs. I hennes fall hade det räddat företaget och hennes ekonomi, säger hon till Ekot.

Anna-Carin Gustafsson Åström, chef för skuldsaneringen på Kronofogden, menar att de nya reglerna bidrar till både bättre förutsättningar för företagarna och ett godare företagsklimat i samhället. Hon hoppas nu att fler tar chanson att söka skuldsanering:

– Det har funnits en snedvridning som nu rättas till. Tanken är att du som företagare ska kunna fortsätta driva och utveckla din verksamhet även om du råkat i skuldfällan.