<![CDATA[]]>

Inget åtal för försenad redovisning

Annika Rosell

Publicerades: 30 november, 2012
Små förseningar med årsredovisningen ska inte innebära åtal. Det lovar justitieminister Beatrice Ask i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Entreprenörskap ska uppmuntras och Sverige behöver fler som vågar starta och driva företag. Detta är särskilt viktigt när tiderna som nu är dåliga.

Men för många småföretagare är det svårt att få tiden att räcka till. Det är mycket byråkrati och administration som måste skötas. Om årsredovisningen skulle bli försenad vid något enstaka tillfälle får det inte som hittills betyda åtal för ringa bokföringsbrott – vilket givetvis skrämmer många från att våga starta eget.

”Att rättsväsendet används för att på löpande band lagföra dessa företagare innebär i många fall en felriktning av resurser som dessutom går stick i stäv med regeringens strävan att uppmuntra entreprenörskap”, skriver justitieministern i sin debattartikel på Svenska Dagbladet. Hon medger också att den nuvarande ordningen har varit alltför sträng vid kortvariga förseningar med att upprätta årsredovisning eller årsbokslut.

Därför föreslår regeringen nu att åklagare bara ska väcka åtal om det finns särskilda skäl.