<![CDATA[]]>

Ministerns syster kräver mer hjälp åt företagen

Anders Andersson

Publicerades: 27 februari, 2009

Efter skräckrapporten om rekordstor tillväxtminskning griper arbetsmarknadsministerns syster Camilla Littorin in. Hon kräver krafttag av regeringen för att arbetslösheten inte ska sprida sig till småföretagen. Läs här om henens förslag.

 Under fredagen kom SCB med besked om att BNP föll hela 4,9 procent under förra kvartalet – dubbelt så mycket som experterna väntat sig.

Camilla Littorin, som är stridbar förbundssekreterare i Företagarförbundet och också syster till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, reagerade direkt med ett pressmeddelande med krav på snabba åtgärder från regeringen:

– Regeringen måste snabbt göra mer för att dämpa företagsutslagning och jobbförluster. Det krävs rejäla åtgärder för att dämpa smällen och hindra massarbetslöshet. Nu handlar det om att rädda jobben bland de mindre företagen, som ännu inte drabbats fullt ut av krisen.

Hon tycker att hennes bror och regeringen gör för litet och har varit mycket kritisk mot att rabatten på arbetsgivaravgiften togs bort strax efter valet.

Hennes förbund, Företagargförbundet, som organiserar över 35 000 småföretag har nyligen lagt fram ett program för att dämpa lågkonjunkturen.

Här är förslagen i det åtgärdspaketet:

  • Sänk arbetsgivaravgiften med 7,22 procentenheter. En sådan sänkning skulle på ett direkt sätt göra det möjligt för alla företag att behålla fler av sina anställda trots lågkonjunkturen.
  • Slopa sjuklöneansvaret de första 14 dagarna. Skapa ett sjuklönesystem som innebär mindre risk för mindre företag.
  • Sänk byggmomsen. Inför en tillfällig momssänkning.
  • Satsa på underhåll av Sveriges infrastruktur. Utnyttja lågkonjunkturen för att underhålla Sveriges infrastruktur.
  • Säkra småföretagens finansiering. Förbättra villkoren för privata riskkapitalinvesteringar i småföretag. Öka Almi:s utlåningskapacitet. Säkra lån åt svenska småföretag från Europeiska Investeringsbanken.