Nu kan du låna till reapris

Anders Andersson

Publicerades: 13 augusti, 2011

Börsturbulensen ger dig nya möjligheter att låna till historiskt låga räntor för investeringar i ditt företag och för att belåna fastigheter. Den bundna räntan har sjunkit med en halv procentenhet på bara några veckor. Läs Anders Andersson råd kring den nya räntestrategin.

I slutet på juli utgick all ifrån att riksbanken skulle höja reporäntan steg för steg i år och kanske också nästa år. Eftersom den rörliga boräntan då väntades stiga i den takten var räntesatsen på bunden ränta betydligt högre.

På mindre än två veckor har allt detta blivit tvärtom, eftersom marknaden nu menar att både världskonjunktur och svensk konjunktur mattas av i stället för att stärkas.

Då tror alla experter att riksbanken ska sänka och inte höja reporäntan. Detta finns intecknat i de långa räntorna som fått drastisk sänkta räntesatser, som gjort att alla bundna räntor sjunkit.

Räntesatsen är nu ca 0,5 procentenheter lägre än i juli för ett treårigt lån. För ett miljonlån har kostnaden därmed sjunkit med 15 000 kr under treårsperioden.

Den rörliga tremånadersräntan för bolån ligger däremot stilla, eftersom den följer reporäntan. För första gången sedan finanskrisen 2008 är det därmed dyrare att ha rörlig ränta än att nu ta ett lån med bunden ränta.

Småföretagare som ska ta nya lån på sina fastigheter och för andra investeringar kan nu få låna med långa räntor som är de lägsta sedan 30-talet.

Strategin för hur du bäst lånar och bäst placerar i räntepapper har ändrats totalt efter vad som hänt på börsen i augusti. Läs om Ander Anderssons råd kring det här.

Se här bankernas nya räntor på villalån efter den nya räntesänkningen. Observera att procentsatserna i dessa aktuela listor ofta kan prutas ned.