<![CDATA[Foto: Socialdemokraterna.]]>

Så höjs skatterna för småföretagare

Camilla Björkman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 23 oktober, 2014

Höjningen av de sociala avgifterna för äldre blev lägre i höstbudgeten än vad som tidigare sagts. En annan nyhet är halverat rutavdrag för alla under 65 år. Här är regeringens största skattehöjningar för småföretag.

Halverat rut-avdrag för dem som är under 65 år var en av få nyheter i finansminister Magdalena Anderssons budget. Andra viktiga skattehöjningar:

1. Höjda arbetsgivaravgifter för företagare som anställer unga. Det blir en nedsättning i två steg av den så kallade ungdomsrabatten, den lägre arbetsgivaren för dem under 26 år. Den ska vara helt borta vid utgången av nästa år.

2. Pensionärer som är egenföretagare  får höjd skatt. Utöver dagens sociala avgifter på 10,21 procent från och med det år man fyller 66 blir det en särskild löneskatt på 5,6 procent – inte 8,5 som det tidigare sagts . Det är en ren avgift som inte förbättrar pensionen. Samma höjda avgift blir det för företagare som anställer äldre. Den totala avgiften blir 15,81 procent. Läs mer här.

3. Inkomstskatten höjs för månadsinkomst över 50 000 kronor. Tekniken är att jobbskatteavdraget ska trappas av från den nivån för att helt försvinna vid en månadsinkomst på 125 000 kronor. Läs vilken skattehöjning du får här.

– Svensk ekonomi och arbetsmarknad behöver stärkas och prestera bättre. Ineffektiva åtgärder ska ersättas av effektiva insatser. Arbetsmarknadsinsatsernas inriktning ska gå från passivitet till aktivitet, kommenterar Magdalena Andersson budgeten.

Samtidigt genomför regeringen flera reformer för att stärka företagandet. Bland annat får Almi och Ungt företagande mer pengar. Läs mer om det här.