<![CDATA[]]>

Nytt högkostnadsskydd för småföretagare vid årsskiftet

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 oktober, 2014

Socialdemokraterna sa före valet att de ville slopa andra sjuklöneveckan för småföretag. I stället går de nu vidare med Centerpartiets förslag om ett högkostnadsskydd anpassat till småföretag.

Det nya högkostnadsskyddet kom som en överraskning eftersom Socialdemokraterna tidigare gått ut med att det inte var tillräckligt. De ville i stället slopa andra sjuklöneveckan helt, vilket nye näringsministern Mikael Damberg skrev om i ett debattinlägg på driva-eget.se före valet.

Men nu totalvänder regeringen med Vänsterpartiet och lägger i stället fram det högkostnadsskydd som Annie Lööf föreslog i april.

Förslaget, som ska träda i kraft den 1 januari 2015, är dock glada nyheter för småföretagarna och innebär följande:

  • Arbetsgivare delas in i fem storleksklasser utifrån sina lönesummor. För företag med färre anställda träder ersättningen in tidigare.
  • I den minsta storleksklassen, som omfattar de flesta företagen med anställda, ska högkostnadsskyddet träda in efter cirka två sjukdagar. Resterande sjukdagar får företagen full ersättning för.
  • Utbetalningarna att automatiseras, så att pengarna kvittas direkt mot skattekontot.
  • För ett litet företag kan det halvera kostnaderna på ett år – se exempel i rutan till höger (eller nedanför artikeln om du läser i mobilen).

När Mikael Damberg intervjuades i Rapport på måndagskvällen sa han så här om vändningen:

– Nu genomför vi det här först. Sen får vi titta på vilken effekt det har på företagandet. Själva poängen med förslaget är att minska kostnaderna och risken att våga och vilja anställa.

På frågan om hur likt förslaget om högkostnadsskyddet är Alliansens svarade han:

– Det är identiskt därför att det är samma förslag, och vi har hela tiden sagt att det är ett intressant förslag.

När Annie Lööf lanserade förslaget om högkostnadsskydd i april sa Magdalena Andersson så här till Driva Eget:

– Jag tycker att det är bra att det ses över. Men det är synd att den stora reformen att peta bort den andra sjuklöneveckan inte gått igenom.

Att slopa en andra sjuklönevecka skulle kosta minst 1,5 miljarder kronor om året. Det nya högkostnadsskyddet kostar i stället 360 miljoner kronor, rapporterar Rapport.

Förslaget om en slopad andra sjukvecka har mött kritik från bland annat Svenskt Näringsliv, som menat att det främst gynnar stora bolag och offentlig sektor.

Driva Egets chefredaktör Camilla Björkman kommenterar det nya högkostnadsskyddet här.