<![CDATA[Nina Johansson med delar av personalen Foto: Ben G.T. Nyberg
www.benfoto.se
+46-705457215]]>

Så drabbas Ninas konditori av de höjda arbetsgivaravgifterna

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 17 augusti, 2015

Nina Johanssons konditori i Mörrum får ökade kostnader med mellan 160 000 och 170 000 kronor om året när regeringen nu höjt arbetsgivaravgifterna för unga. Här är hennes verklighet.

Nina, hur många unga anställda har du?
– I dag arbetar åtta unga anställda hos mig, vissa arbetar heltid andra halvtid och en del extra på helger.

Hur mycket har kostnaderna ökat för dig?
– Mellan 160 000 och 170 000 kronor om året, vilket är enorma summor för mitt lilla företag.

Måste du avskeda personal?
– Jag sitter just nu och gör en budget för nästa år, sedan får jag se vad som kommer att hända. Det här året kommer jag inte göra någon förändring i personalen men priserna kommer att höjas så det kommer ju att drabba mina kunder. Jag måste ta pengarna någonstans ifrån.

Hur har detta påverkat ditt företag?
– Jag blir frustrerad när jag hör från vissa håll att sänkningen inte har skapat jobb, det är långt från min sanning. När sänkningen infördes kunde jag anställa en till konditor, höja timmarna i butiken och ha fler anställda. Jag vågade satsa och renovera vilket gav en arkitekt, två snickare, en målare och en golvläggare arbete. Det känns som politikerna är för långt från verkligheten. 

Vad är du tvungen att vidta för åtgärder?
– Timmarna måste minska för de anställda. De höjda priserna på produkterna kanske kommer att skrämma kunderna. Jag känner mig orolig och tänker på mina anställda och mitt företag. Jag har tappat gnistan.

Hur tror du detta kommer påverka din bransch?
– Något jag hör är att ”de stora kedjorna går det ju bra för” men det är ju vi småföretagare på landsbygden som skapar jobben här. Bilden är snedvriden, det känns inte som om vi och politikerna lever i samma verklighet. Mellan 45 till 50 procent av branschens inkomster går till löner. Nu är det många som är oroliga, drar ner och ligger lågt av de som jag pratat med. Något man hör är att branschkollegor varit tvungna att börja köpa in halvfabrikat. Hantverket kommer ju i längden försvinna om politikerna inte gör det lättare för oss småföretagare. Hur skulle det se ut med ”Matsverige” och viljan att satsa på lokalproducerat? Det går inte ihop.

Läs mer: Så påverkas du av Löfvens förändringar

Känner du igen dig? Har du också drabbats som företagare? Skriv en kommentar eller mejla mig på cecilia.ingvarsdotter@driva-eget.se