<![CDATA[]]>

Så växte Alexander och Staffan utan risk

Camilla Björkman

Publicerades: 1 maj, 2014

Det första Alexander von Essen och Staffan Melin gjorde när de startade eget var att skaffa ett stort kontor. Idag fylls de tomma lokalerna i rask takt. Så här kunde de växa med sitt företag Require.

För civilingenjörerna Alexander von Essen och Staffan Melin har målet alltid varit att ha ett stort företag. De driver sedan två år tillbaka företaget Require, som hjälper företag att kravställa produkter och tjänster så att det inte uppstår fel och stora kostnader längs vägen.

– Vi såg att det fanns en jättemarknad för sådan kravhantering och bestämde oss för att satsa, säger Staffan.

Ett första steg var att skaffa ett stort kontor i Vasastan i Stockholm. Till en början ekade de 105 kvadratmetrarna med fem rum tomma. Men det löstes med en win-win-deal med en ett företag som bokar möten. Mötesbokaren  hyrde in sig på kontoret till en billigare hyra. I utbyte skulle han boka ett visst antal möten i månaden åt Require.

– På så sätt kunde jag jobba ute hos kund och Staffan fokusera på att sälja, säger Alexander.

Redan efter några månader hade de flera nya, potentiella uppdragsgivare. Via Facebook hittade de sin första person att anställa.

– Så fort vi hade fått klartecken från kunden anställde vi Marika. På så sätt riskerade varken hon eller vi något, säger Staffan.

Därefter kom de i kontakt med Babak, som skrev sitt examensarbete på KTH om kravhantering. Och Arne, som googlat ordet och hamnat på Requires hemsida. Idag är båda anställda och jobbar ute hos kund. Alexander och Staffan är väldigt nöjda med sina anställningar:

– Är man ett litet företag är det väldigt viktigt att alla funkar med varandra, säger Alexander.

Han poängterar vikten av att lägga tid på att växa – inte hamna i fällan att bara jobba ute hos kund. Men det är svårt:

– Jag vill att det ska gå snabbare. Jag skulle vilja ta in en säljare på heltid, men då måste vi hitta rätt personer att anställa. Och det är svårt.

Idag omsätter Require cirka 5 miljoner och har en god vinst. Målet är att ha femton anställda inom ett par år.

Andra företagare som vill växa råder de att lägga tid på att utveckla företaget, men inte göra det för sakens skull:

– Se till att ha tillräckligt med uppdrag innan du anställer, säger Alexander. Men anställ heller inte bara för att du har ett uppdrag. Du kan alltid hitta nya kunder, medan fel person i företaget är svår att göra dig av med.