<![CDATA[]]>

”3:12-reglerna ger inga fler jobb”

Anders Andersson

Publicerades: 25 mars, 2014

De förhatliga 3:12-reglerna ska stimulera företagen att anställa. Det gör de inte, visar en ny utredning, som kritiseras av Anders Andersson.

Nationalekonomerna Annette Alstadsaeter, Martin Jacob och Altin Vejsiu presenterade under tisdagen en utredning om hur uppmjukningen av 3:12-reglerna påverkat företagen.

Resultatet visar att de spelat ut sin roll:

  • De har inte fått företagen att öka antalet anställda, trots att företagarens lågbeskattade utdelning ökar när företagens totala löner ökar. Men de som är anställda har fått höjda löner.
  • Antalet fåmansföretag med faktisk verksamhet har inte ökat. Att aktiebolagen blivit fler beror på att enskilda firmor ombildats till bolag och att det blivit fler bolag utan verksamhet.

Utredarna konstaterar att uppmjukningen av 3:12-reglerna har fått fler att skatteplanera på ett lagligt sätt. De menar att reglerna är ett ”ogenomträngligt lapptäcke” men vill ändå göra de redan rekordkrångliga reglerna ännu mer komplicerade:

  • De vill införa regler som kräver aktivitet i företaget, för att reglerna ska få användas.
  • De vill införa ”särskilda begränsningar” som förhindrar anställda att av skatteskäl bli delägare i fåmansföretag.
  • De menar också att ägarens egen lön inte bör få räknas in i löneunderlaget när löneregeln ska tillämpas.

”Skattesystemets samhällsekonomiska effektivitet kan förbättras om dagens kryphål täpps till”, skriver utredarna på DN Debatt.

Utredarna har sett att företagarna ständigt gör oavsiktliga fel när de ska deklarera enligt 3:12-reglerna. De har också sett att Skatteverket inte kan kontrollera deklarationerna eftersom det inte finns något ordentligt ägarregister.

Utredningen får Driva Egets Anders Andersson att dra slutsatsen att 3:12-reglerna bör skrotas. I sin blogg HÄR menar han att de kan ersättas av två enkla regler som alla förstår. Läs HÄR hur förändringar i år kan fördubbla utdelningen för småföretagare