<![CDATA[]]>

”De har handlat fel”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 4 juni, 2013

Riksdagens beslut om krav på kassaregister för torg- och marknadshandeln har skapat stor debatt på Driva Eget. Frågetecken höjs också kring hur reglerna ska ske i praktiken:
– Det finns inga kassaregister som fungerar utomhus i sådana temperaturskillnader, säger Stig Wiklund, efter 35 år som knalle.
Skatteverket besvarar nu kritiken.

Som Driva Eget skrev om i förra veckan måste alltså torg- och marknadshandlare skaffa kassaregister till den 1 januari 2014.

Stig Wiklund från Grängesberg tycker inte att ärendet är tillräckligt berett. Bland annat hade han velat att Elsäkerhetsverket skulle ha involverats mer; han är kritisk till om kassaapparater överhuvudtaget fungerar i de väderförhållanden som torg- och marknadsbranschen kräver.

– Det finns ingen konsekvensanalys gjord av elsäkerheten. Som situationen ser ut nu kommer det inte att finnas kassaapparater som fungerar – och som är tillåtna.

Hur framtiden ser ut för torg- och marknadshandlare beror mycket på hur Skatteverket agerar, tror Stig Wiklund:
– Med den inställning de har haft hittills och visat, så blir det väldigt, väldigt tufft. Många som håller på med försäljning utomhus kommer att fara illa av det här beslutet. Det finns andra sätt att skärpa kontrollen – titta till exempel på gatuhandlare i USA, där krävs tillstånd, en bricka på bröstfickan. Jag tror mer på en schablonbeskattning istället för kassaregister.

Hur lagen faktiskt ska tillämpas tittar Skatteverket på just nu:
– Det finns system som klarar väldigt tuffa temperaturer, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Han nämner system där kontrollenheten finns på annat ställe än utomhus, och ett ytterligare som pallar från fem plusgrader till fyrtio plusgrader. Men han tar också upp Jokkmokks marknad som ett kallare exempel på marknad.
– Vi ser på vilka situationer där man kan göra undantag för kassaregister.

När kommer ni med riktlinjer?
– Vi känner pressen på oss. Lagen börjar gälla från den 1 januari 2014, men från den 1 juli ska man kunna söka undantag, så under sommaren ska vi försöka få fram de här riktlinjerna. Vi inser att det är bråttom. Och vi har givetvis börjat fundera på det redan innan.

Vad säger du till de som är oroliga kring hur allt ska fungera?
– Avvakta lite hur vi ställer oss till det här. Vi tittar på detta noga nu, säger Conny Svensson.

LÄS OCKSÅ: ”Det här är ett riktigt skott i foten för blivande företagare”