<![CDATA[]]>

Efter Driva Egets kritik – MP föreslår utvidgad skatterabatt

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 17 februari, 2017

Finansnäringsminister Per Bolund (MP) har lyssnat på Driva Egets och näringslivets kritik: skatterabatten för företagens första anställda ska gälla alla bolagsformer. Nu ställer Miljöpartiet det som krav inför årets budgetförhandlingar med S och V.


Den 1 januari i år infördes sänkt arbetsgivaravgift för den första anställda i en enskild näringsverksamhet. Detta är en del i regeringens växastöd och istället för att betala 31,42 procent i arbetsgivaravgift behöver man bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent under anställningens 12 första månader och på en lön upp till 25 000 kronor. (Förutsatt att anställningen varar omfattar minst tre månader på halvtid.)

Kritiken mot sänkningen kom direkt från såväl Driva Eget som andra aktörer. Det är inget fel med rabatten i sig, men självklart borde den gälla alla företagsformer, särskilt som man i regel brukar avråda från att ha anställda i en enskild näringsverksamhet med alla de risker som det innebär.

Nu verkar det som om finansnäringsminister Per Bolund har tänkt om. Inför budgetförhandlingarna med S och V ställer Miljöpartiet  nu som krav att rabatten ska gälla även aktiebolag och handelsbolag. Finansiering av reformen ska ske genom grön skatteväxling. Vari den består mer exakt återstår att se.