Skatteförändringarna som företagarna vill se

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 9 juli, 2019
Foto av: Adobe Stock

Mer än 60 procent av företagarna vill se en omfattande skattereform – nu. Här är de viktigaste punkterna som politikerna borde se över.

Det är revisionsbyrån PwC som låtit 375 stora, medelstora och små bolag svara på frågor om hur de ser på framtidens skatter. Kort sagt kan man väl säga att företagarna vill ha förändringar. Och det nu. Under den här mandatperioden.

LÄS OCKSÅ: LURA DIN HJÄRNA ATT TA BÄTTRE BESLUT

Hela 61 procent tycker att det är viktigt, medan 28 procent tycker att det är oviktigt. Övriga vet inte.

Arbetsgivaravgifter först

De viktigaste skatterna att se över menar de är:

  1. Arbetsgivaravgifterna
  2. Inkomstskatten för privatpersoner
  3. Bolagsskatten

58 procent av företagarna vill se en förändring av de så kallade 3:12-reglerna för fåmansföretagare. Här är intresset förstås störst bland mindre och mellanstora företagare.

Var tredje bolag vill kunna erbjuda personaloptioner vid rekryteringar och här vill man se förenklingar av regelverket. Ännu större intresse finns för att återigen ändra reglerna för ränteavdragen.

Den regeländring som infördes 1 januari i år får tummen ner av hälften av företagarna, som tycker att den fått negativ effekt. 18 procent tycker att det var en bra förändring. Nya reglerna innebär en begränsning av avdragsmöjligheterna.

Få vill flytta ut

Så vad positivt finns att säga? Jo, få bolag överväger att flytta utomlands på grund av skatterna. Bland de stora bolagen svarar 90 procent nej, bland de mindre och mellanstora är motsvarande siffra 83 procent.

Man har också större fokus nu på att agera etiskt/moraliskt i skattefrågor jämfört med för fem år sedan. 78 procent av bolagen säger sig också vara för en grön skatteväxling.