<![CDATA[]]>

Ekobrottsmyndigheten talar ut efter uppmärksammade förändringar

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 augusti, 2013

En av sommarens stora skattenyheter har varit att grova skattebrottslingar kan släppas ur fängelser, eller inte få sitt straff i domstol.
Nu går Ekobrottsmyndigheten ut och svarar mot den kritik som framkom.

Tidigare i sommar skrev Driva Eget om den HD-dom som gjorde det möjligt för omkring 200 000 svenskar att eventuellt slippa fängelsestraff, på grund av att de inte både kan få skattetillägg, ett slags böter för grova fel i sin privata deklaration som Skatteverket utfärdar, och dömas för skattebrott i domstol.

Situationen blev förvirrande för Ekobrottsmyndigheten, som granskar den här typen av fall.
Nu uttalar sig experter från myndigheten i Dagens Nyheter om konsekvenserna kring HD-domen.

En specialgrupp på myndigheten har gått igenom problematiken den senaste månaden.
– Det blev ett helt nytt läge, men konsekvenserna blev inte så stora som vi trodde i början, säger Lena Schelin, chefsjurist, till DN och fortsätter:
– Det kommer inte att vara straffritt att begå skattebrott i fortsättningen.

De tänker istället sikta in sig mot det fiffel som förekommer i företag. Myndigheten menar att i många skattemål är företag inblandade och i den delen får skattetillägget inte samma rättsliga effekt.
– Konsekvensen av det här blir att vi inte kan åtala för det egna skattebrottet utan vi får granska det som skett i företaget. Där finns det ofta ett grovt bokföringsbrott med i bilden för att dölja brottet, säger myndighetens Martin Tidén till DN.

Nu måste Ekobrottsmyndigheten även gå igenom pågående ärenden, titta efter eventuella skattetillägg och bedöma om de ska lägga ned åtal eller gå vidare. 300-400 fall kan vara aktuella.

Även personer som sitter i fängelse och de som ska avtjäna straff måste gås igenom. Plus alla tidigare dömda, nu frisläppta.
– Vi måste inrätta en särskild organisation för det här, säger Lena Schelin till DN.

LÄS OCKSÅ: ”Reglerna för skattetillägg borde gjorts om för länge sedan” – Driva Egets Anders Andersson bloggar efter nyheten tidigare i somras.