Köp före nyår – och sänk skatten

Anders Andersson

Publicerades: 15 december, 2010

Dagens skatteråd från Anders Andersson: Om du och ditt företag behöver nya datorer, verktyg eller andra inventarier så köp nu före nyår. Läs här varför det är lönande.

Du får numera göra avdrag direkt för inventarier som kostar mindre än ett halvt basbelopp, 21 200 kr för 2010. Du slipper då krånglet med avskrivningar och att hålla reda på nya restvärden år för år.

Men att köpa inventarierna i slutet av 2010 i stället för i början av 2011 är också ett sätt att skjuta upp skatten i ett år. En investering på 20 000 sänker ju bolagsskatten med drygt 5 000 kr under det år den görs.

Om du ska köpa dyrbara maskiner eller andra inventarier som kräver avskrivningar är det också rent skattemässigt br a att försöka göra affären före årsskiftet. Det blir då avskrivning för ett helt år, även om år bolaget ägt den nya maskinen i bara ett par dagar i slutet av december.

Observera att dessa regler gäller skatteavdragen i deklarationen. För bokföringen finns det andra regler för avskrivningar som inte alltid sammanfaller med skattereglerna i ett aktiebolag.  Revisorn elller redovisningskonsulten kanske då i bokföringen vill skriva av det du köpt på längre tid än vad det blir i deklarationen.

Läs på fyra sidor i Driva Egets

decembernummer om fler sätt att sänka skatten före årsskiftet.

I morgon kommer ett nytt skatteråd här på driva-eget.se.