<![CDATA[]]>

Så ska småföretagare skattegranskas

Camilla Björkman

Publicerades: 19 februari, 2010

På Skatteverket är man bekymrad över att småföretagarnas kontrollerades för lite under förra året. I år ska det bli fler skattegranskningar med en ny strategi på tre olika sätt.

Skatteverkets ekonomi är pressad, bland annat på grund av ökat arbete efter nya rotavdraget. Därför har kontrollerna av privatpersoner och företag blivit lidande under 2009, menar Skatteverket i sin senaste årsredovisning.

Men nu är det slut med det. Under 2010 ska skattegranskningar prioriteras på bekostnad av annan verksamhet. Att bekämpa svartjobb ligger också högst upp på priolistan för Skatteverkets nye generaldirektör Ingemar Hansson.

Här är tre bitar i Skatteverkets nya granskningsstrategi: 

1. Förhansinformation om granskningsaktioner.  För att få företagen att lämna korrekt information i deklarationerna kommer detaljerad information att i förväg presenteras på webbplatsen www.skatteverket.se.  Det gäller ett 50-tal olika typer av kontroller som ska göras under 2010. Genom att göra så här hoppas Skatteverket att få företagare och privatpersoner att undvika misstag och dessutom få det medvetna fusket att minska.

2. Oanmälda besök
Skatteverket kommer att göra 50 000 oanmälda besök för att kontrollera att lagen om kassaregister följs. Granskarna ska låtsas vara vanliga kunder och se om de får ett kvitto vid köp.

– Att inte ta fram ett kvitto och erbjuda det till kunden kan kosta handlaren 10 000 kr i kontrollavgift. Händer det fler gånger kan avgiften dubblas, säger Lars Lundh som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Privata Affärer.

Dessutom kan de kontrollera att det finns ett godkänt kassaregister och att hanteringen är korrekt. Nu krävs det bara att man kan visa att ett kassaregister är beställt, men från och med 1 juli måste registret finnas på plats.

3. Dolda kontroller vid hus-avdrag
Rot-avdraget och avdraget för hushållsnära tjänster (kunden betalar hälften av arbetskostnaden och sedan får du som företag ansöka om resten av pengarna hos Skatteverket) har hittills resulterat i att Skatteverket betalat ut 6 miljarder kronor. Innan de betalar ut pengarna gör de 42 kontroller, till exempel om ditt företag inte fått igenom utbetalningen tidigare eller om du är under revision.

När Skatteverket får in uppgifter kring avdragen ska de nu passa på att också granska andra saker i ditt företag, till exempel din arbetsbörda i relation till skatt och eventuella anställda. Eventuella varningsklockor leder till vidare kontroller.

– Det är mer en rimlighetsbedömning. Har man som småföretagare till exempel jättestora utbetalningar i rotavdraget betyder det rimligen att det går bra för företaget. Då kan det vara konstigt om företaget har noll i preliminärskatt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. 

Samma sak gäller om antalet anställda verkar alldeles för få.

– Ser vi till exempel att ett företag utan anställda ansöker om stora rot-avdrag och gör fyra jobb samtidigt, då kan vi fråga oss om personen verkligen jobbar ensam, säger Pia Blank Thörnroos.