<![CDATA[]]>

Så skänker ditt bolag pengar till Haiti skattefritt

Anders Andersson

Publicerades: 20 januari, 2010

Hjälpbehovet till jorbävningsdrabbade Haiti är enormt. De flesta välgörenhetsorganisationer har satt igång insamlingar till Haiti. Läs här hur du som har aktiebolag kan skänka bort en del av vinsten i bolaget utan att betala skatt.

Många har länge krävt att pengar som skänks till välgörenhet bör vara avdragsgill. Katastrofen på Haiti den 12 januari kan sätta fart på den debatten.

Men efter en skattedom i regeringsrätten för en tid sedan har en ny skatteeffektiv möjlighet öppnat sig för dig som har ett aktiebolag och vill skänka bort en del av vinsten. Hela eller delar av utdelningen kan skänkas till skattebefriade välgörenhetsorganisationer utan att det blir den normala 20-procentiga utdelningsskatten.

Men det måste vara pengar som öronmärkts son som utdelning och som därmed först beskattats med bolagsskatt, 26,3 procent.

Dessa ger Haitihjälp

Detta gäller alla välgörenhetsorganisationer med 90-konto som nu startat insamlingar till Haiti. Se här vilka de är. Miljontals människor är hemlösa och hela infrastrukturen är förstörd. Hjälpbehovet är därför enormt.

Kontakta organisationen innan du skänker bort utdelningen och hör efter hur du rent praktiskt ska göra. Du måste kunna visa ett dokument för revisorn på att det verkligen är utdelningspengar, och välgörenhetsorganisationen måste vara medveten om att pengarna verkligen är utdelning.

Så blirt skillnaden – med eller utan skatt
Detta är ett effektivt sätt att kunna skänka pengar med minsta möjliga skatteavbränning. Om du som äger ett aktiebolag låter ditt bolag skänka 10 000 kr av de pengar som du annars skulle ha fått som utdelning kommer allt att skattefritt gå till välgörenhetsorganisationen.
Om du i stället skänker bort pengar som du redan tagit ut som utdelning kan blir motsvarande gåva bara 8 000 kr till välgörenhetsorganisationen, eftersom du först måste betala 2 000 kr i utdelningsskatt av de 10 000 kronorna som du tagit ut i utdelning.
Ända sedan 2006 har det varit möjligt för privatpersoner att skänka utdelning från börsnoterade bolag till skattebefriade välgörenhetsorganisationer utan att betala kapitalskatt som det annars blir.
Om detta också ska gälla utdelning från fåmansföretag har däremot varit mer tveksamt. Finansmannen Peter Leimdörfer, som är engagerad i Unicef, gick till Skatterättsnämnden för att pröva detta. När Skatterättsnämnden sa ja överklagade Skatteverket till Regeringsrätten.
Regeringsrätten hare gett Leimdörfer rätt. Det betyder att det nu är möjligt för alla fåmansföretagare att ge bort hela eller delar av utdelningen i sina aktiebolag till skattebefriad stiftelser och ideella föreningar med ett allmännyttigt ändamål.