<![CDATA[]]>

Så skänker du pengar till Afrika skattefritt

Anders Andersson

Publicerades: 5 augusti, 2011

Hjälpbehovet till Afrika horn, som drabbats av den värsta torkan på 60 år, är enormt. De flesta välgörenhetsorganisationer har satt igång insamlingar. Läs här hur du som har aktiebolag kan skänka bort en del av vinsten i bolaget utan att betala skatt.

Afrikas horn har den värsta torkan på 60 år. 12 miljoner människor lider brist på vatten och mat, många miljoner är små barn.

Många har länge krävt att pengar som skänks till välgörenhet bör vara avdragsgill. Under Almedalsveckan i år sa Mats Odell, ordförande i näringsutskottet:

– Allt talar för att en avdragsrätt införs från januari 2012 som kommer att ge frivilligorganisationerna bättre resurser.

Men redan nu, efter en skattedom i regeringsrätten, finns en skatteeffektiv möjlighet för dig som har ett aktiebolag och vill skänka bort en del av vinsten:

Den går ut på att hela eller delar av utdelningen kan skänkas till skattebefriade välgörenhetsorganisationer utan att det blir den normala 20-procentiga utdelningsskatten. Men det måste vara pengar som öronmärkts som utdelning och som därmed först beskattats med bolagsskatt, 26,3 procent.

Detta gäller alla välgörenhetsorganisationer med 90-konto som nu startat insamlingar. Kontakta organisationen innan du skänker bort utdelningen och hör efter hur du rent praktiskt ska göra. Du måste kunna visa ett dokument för revisorn på att det verkligen är utdelningspengar, och välgörenhetsorganisationen måste vara medveten om att pengarna verkligen är utdelning.

Så blir skillnaden – med eller utan skatt:

Detta är ett effektivt sätt att kunna skänka pengar med minsta möjliga skatteavbränning. Om du som äger ett aktiebolag låter ditt bolag skänka 10 000 kr av de pengar som du annars skulle ha fått som utdelning kommer allt att skattefritt gå till välgörenhetsorganisationen.

Om du i stället skänker bort pengar som du redan tagit ut som utdelning kan blir motsvarande gåva bara 8 000 kr till välgörenhetsorganisationen, eftersom du först måste betala 2 000 kr i utdelningsskatt av de 10 000 kronorna som du tagit ut i utdelning.

Ända sedan 2006 har det varit möjligt för privatpersoner att skänka utdelning från börsnoterade bolag till skattebefriade välgörenhetsorganisationer utan att betala kapitalskatt som det annars blir.

Om detta också ska gälla utdelning från fåmansföretag har däremot varit mer tveksamt. Finansmannen Peter Leimdörfer, som är engagerad i Unicef, gick till Skatterättsnämnden för att pröva detta. När Skatterättsnämnden sa ja överklagade Skatteverket till Regeringsrätten.
 Regeringsrätten har gett Leimdörfer rätt. Det betyder att det nu är möjligt för alla fåmansföretagare att ge bort hela eller delar av utdelningen i sina aktiebolag till skattebefriade stiftelser och ideella föreningar med ett allmännyttigt ändamål.

Några av de organisationer som nu aktivt hjälper Afrikas horn: