Tidig pension sänker dina egenavgifter

Anders Andersson

Publicerades: 26 december, 2009

Ett av våra årsskiftesråd för lägre skatt kan användas även nu i januari. Läs här hur du som fyltt 61 år kan sänka egenavgifterna till en tredjedel av vad du hittills betalat.
 

Från och med det år man fyller 66 år får man högre jobbskatteavdrag. Dessutom sänks då alltid de sociala avgifterna till 10,21 procent. Detta är en pensionsavgift som man delvis får tillbaka i form av höjd pension.

Men för en egenföretagare går det att få de sänkta avgifterna redan från och med det år man fyller 61 år. Men då gäller det att detta krav är uppfyllt:

Hela den allmänna pensionen måste tas ut under årets samtliga tolv månader.

Under 2010 gäller detta personer som är födda mellan januari 1949 och december 1945. Då går det att begära ut sin hela sin ålderspension från och med januari 2010 och på så vis få betala 10,21 procent i egenavgifter under hela 2010. Detta gäller dock inte arbetsgivaravgifter för dig som har aktiebolag.

Ansökan om detta måste då vara inne hos Försäkringskassan före januari månads utgång 2011. Det går att ansöka över nätet med e-legitimation.

Men tänk på att pensionen  resten av livet minskar med 0,5 procent för varje månad som  uttag görs före den månad när man fyller 65 år. Det beror på attt du börjar ditt pensionsuttag tidigare. För den som lever längre än vad medelåldern är blir det totalt sett lägre pension. Vid kortare livslängd blir den totala pensionen högre vid förtida uttag.