<![CDATA[]]>

Tjäna på att starta före nyår

Anders Andersson

Publicerades: 14 december, 2010

Funderar du på att byta från enskild firma till aktiebolag eller kanske starta ett bolag till nu när reglerna ändrats? Läs här Anders Anderssons råd om varför det är lönande att starta före årsskiftet.

Revisionsplikten har avskaffats och kravet på aktiekapital sänkts från 100 000 till 50 000 kronor. Därför startas det nu fler bolag än någonsin.

Ska du starta så gör det före årsskiftet. Då får du aktieutdelning under ett extra år.

Men fundera först på om aktiebolag verkligen är bäst för dig. Läs mer här. Kanske kommer du fram till att du ska ha fastighet och skog som enskild näringsverksamhet för att få lägre skatt genom räntefördelning och ha den övriga verksamheten i ett aktiebolag.

Om du har inkomst av lön och pension som ligger över brytpunkten för statlig skatt, 384 600 kr, under 2010 är det extra intressant att försöka skaffa sig så hög utdelningsinkomst som möjligt (41 procent i total skatt efter bolagskatt).

Den som har företag med mycket pengar kan då skaffa sig flera aktiebolag nu när det går att slippa revisionskostnad. Tänk då på att det är mest skatteeffektivt att starta bolag före ett årsskifte.

Man måste nämligen äga kvalificerade aktier den 1 januari 2011 för att vara berättigad till utdelning, som för det året blir 127 750 kr.

Men för att vara söker på att aktierna verkligen ska räknas som kvalificerade ska du haft intäkter under 2010. Så se till så att du skriver någon faktura redan under december i år.

Här finns mer hjälp om för- och nackdelar med bolag.