<![CDATA[]]>

Var fjärde svensk tror att handlarna skattefuskar

Camilla Björkman

Publicerades: 5 augusti, 2011

Var fjärde svensk, 24 procent, tror att det är vanligt eller mycket vanligt att en butik låter bli att slå in en försäljning i kassaapparaten – ett bevis på att handlarna inte följer lagen, menar Skatteverket.

Siffrorna kommer från en ny opinionsmätning som genomförts på uppdrag av Skatteverket.

Undersökningen visar också att åtta av tio, 81 procent, tror att kassakvittot är viktigt för en sund konkurrens mellan företagen. Nu uppmanar Skatteverket kunderna att själva ta tag i saken:

– Konsumenterna kan bidra till sund konkurrens och motverka skattefusk genom att alltid be om kvitto, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Enligt lagen måste handlaren erbjuda kunden ett kvitto. Skatteverket hänvisar nu till en rapport som visar att uppskattningsvis 20 miljarder kronor i skattepengar försvinner inom kontantbranscherna på grund av svarta pengar där konsumenter betalar varor och tjänster med kort eller kontanter.

Orsaken menar de är att alla köp inte slås in i kassaapparaten.

– De allra flesta företag sköter sig, men ett antal oseriösa aktörer skor sig på andras bekostnad. Mätningen bekräftar att det fortfarande finns de som inte följer lagen, säger Conny Svensson.

Tabell från Skatteverket.