<![CDATA[Hur gör man för att driva sitt företag från Barcelona?]]>

Kan jag driva mitt företag från Barcelona?

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 29 december, 2017

Hur gör man om man vill driva sitt företag från utlandet? Vår expert svarar på en fråga från en läsare som vill jobba med Barcelona som utgångspunkt.

Jag har sedan länge planerat att starta eget. Min tanke är att jag ska skapa personliga reseplaneringar som skickas till kunden via mejl.

Jag vill framför allt skapa något eget för att underhålla mitt intresse för resor och service vid sidan av mitt heltidsjobb, men dels också för att jag vill lära mig mer om egenföretagande.

  • Försäljningen kommer till en början ske via Facebook och en hemsida till både Sverige och utlandet.
  • Hur fungerar det när man vill sälja en tjänst till utlandet?
  • Måste jag registrera mitt företagsnamn?
  • Är jag skyldig att bokföra om jag säljer färre än tio tjänster per månad?
  • Jag bor för tillfället i Barcelona men är fortsatt svensk medborgare, jag har inte jobbat i Sverige på flera år. Spelar detta roll?

/Rebecca

En verksamhet kan bedrivas i olika bolagsformer. Den vanligaste är aktiebolag, men verksamheten kan också bedrivas i exempelvis ett handelsbolag, kommanditbolag eller som enskild näringsverksamhet. Men handelsbolag och kommanditbolag kräver minst två delägare.

LÄS OCKSÅ: Så funkar momsen när du säljer varor till utlandet

Ett aktiebolag måste alltid registrera ett företagsnamn. En enskild näringsverksamhet kan, men behöver inte göra det.

Om du bor utomlands och inte är folkbokförd i Sverige måste du för en enskild näringsverksamhet dock skaffa ett så kallat samordningsnummer från Skatteverket för att kunna registrera dig som enskild näringsidkare. Något sådant krav föreligger inte för aktiebolag.

För såväl aktiebolag som enskild näringsverksamhet gäller att samtliga affärshändelser måste bokföras. Detta innebär att du är skyldig att bokföra dina försäljningar, även om du säljer färre än tio tjänster per månad.

LÄS OCKSÅ: Så funkar momsen när du säljer tjänster till utlandet

Om du säljer tjänster till utlandet gäller särskilda regler för hur moms ska tas ut. Du kan läsa mer om de särskilda momsregler som gäller vid försäljning till länder inom respektive utom EU på Skatteverkets hemsida.

Att du är bosatt utomlands kan innebära att du är begränsat skattskyldig i Sverige. I så fall är du bara skattskyldig för vissa inkomster.

Om verksamheten bedrivs i enskild näringsverksamhet är du skattskyldig för inkomst från den enskilda näringsverksamheten om den anses konstituera ett så kallat fast driftställe i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Momskoll – elektroniska tjänster till utlandet

I detta fall kan det vara värt att överväga om den enskilda näringsverksamheten i stället ska registreras i Spanien.

Ett aktiebolag är däremot ett eget skattesubjekt. Detta innebär att aktiebolagets resultat ska beskattas i Sverige oavsett om du är bosatt utomlands.

För det fall att rörelsen bedrivs från Spanien kan Spanien också komma att vilja beskatta verksamheten.

Innan du påbörjar din verksamhet bör du därför kontakta svenska såväl som spanska rådgivare.

LÄS OCKSÅ: Fler svar från våra experter