Josefin vill jobba som fransstylist. Foto: Getty Image

Ska du starta hobbyverksamhet eller firma?

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 23 mars, 2017

Våra experter svarar på läsarnas frågor om företagande. Nu undrar Josefin om hon starta hobbyverksamhet eller firma. Vi reder ut vad som passar bäst.

Vi fick en fråga från Josefin som vill starta eget som fransstylist. Hon kommer att ta ett pris på cirka 500 kronor per kund. Hon studerar och har ett extrajobb redan men vill dock ha detta vid sidan om som en kul grej.

Hennes fråga är om det är en enskild firma hon ska starta eller om det är en hobbyverksamhet? Hon förstår inte skillnaderna. Sedan undrar hon också vad skatten och momsen blir om hon har 10–15 kunder i månaden.

Driva Egets chefredaktör Yasemin Bayramoglu reder ut vilket alternativ som är bäst för Josefin. 

Oavsett om du vill driva verksamheten  som hobby eller i enskild firma måste du skatta för den vinst som du kan tänkas göra. Skillnaden är i hur den redovisas  till Skatteverket – som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet.

Det finns inga exakta gränser för när det ena eller andra gäller. Men för att det ska räknas som hobby ska du uppfylla tre kriterier: det ska inte vara din huvudsakliga syssla, du ska göra det på fritiden och du ska göra det utan vinstsyfte.

Nu kan man göra vinst ändå, men tanken är att en hobbyverksamhet ska handla om enstaka uppdrag. Jag gissar att Skatteverket tycker att 10–15 uppdrag/månad är mer än så. Alltså är mitt råd att du startar enskild firma.

Det är lite svårt att säga exakt hur hög skatten blir eftersom vi inte känner till dina omkostnader. Men eftersom du räknar med intäkter över 30 000/år måste du registrera dig för moms.

Säg att kunden ska betala 500 kronor, då får du först räkna bort 100 kronor för moms (25 %). Därefter drar du av dina omkostnader. Av resterande summa ska du betala 28.97 procent i egenavgifter. Då har du din lön, som sedan ska beskattas beroende på komunalskatten där du bor. Lycka till – och läs mer på driva-eget.se/hobby.

Fler svar från våra experter hittar du här!