Varannan drömmer om att bli företagare – men därför vågar vi inte

Josefin Wallin

Uppdaterades: 12 augusti, 2023
Publicerades: 14 augusti, 2023

Ny rapport visar att så många som varannan svensk när en företagardröm – hos yngre ännu fler. Trots detta minskar antalet nystartade företag. Är det helt sonika så att vi är för dåliga på att gå från dröm till verklighet?

En ny rapport visar att varannan svensk har drömmar om att driva eget företag. Ser vi till den yngre målgruppen är de ännu fler än så. Rapporten grundar sig på data från SCB och över 6500 intervjuer. Resultatet talar sitt tydliga språk – antalet potentiella företagare i Sverige är MÅNGA. Ändå minskar antalet nya företag – vilket du kan läsa om i vår artikel här. Men vad är det då som gör att svensken har så svårt att gå från dröm till verklighet?

– I rapporten ser vi att det finns ett stort glapp kopplat till vilja och göra, vilket visar att Sverige missar stor potential och behöver göra mer för att främja företagande, säger Olle Lundin, vd på Froda, som står bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Läs: Chatrine bor och jobbar på 6 kvadratmeter – lev det liv du väljer

Självbestämmande viktigast för svenskar med företagardrömmar

  • Störst drivkraft utgör punkter kopplade till självbestämmande när svensken motiverar varför man vill bli företagare.
  • Två tredjedelar vill kunna jobba med det de faktiskt vill.
  • 50 % vill ha möjligheten att planera sin egen tid.
  • Knappa 50 % vill kunna bestämma själv och vara sin egen chef.

Läs: Möjligheterna för kvinnors företagande ska förbättras – här är insatserna

Men vi är rädda också…

Så vad gör att vi inte går från idé till verklighet? Enligt rapporten är det rädslan för hur det ska påverka den egna ekonomin. Dessutom känner mans sig osäker på om man har rätt kompetens och kunskap för att verkligen kunna göra slag i saken. Tråkigt är också att fler kvinnor än män tycks hindras av självförtroende när det kommer till att starta företag. Kvinnorna anger utöver det kunskap och ekonomi som de största hindren för att de ska ta steget till eget. För män är det istället tidsbrist och familj som utgör den största tröskeln.

Driva Egets ”hacks” till dig som vill starta eget