<![CDATA[]]>

”Aktiebolag är den mest populära företagsformen vid start”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 4 november, 2013

I september ökade nyföretagandet – men i oktober minskade det något. 5 314 företag har registrerats i oktober jämfört med 5 346 förra året.

– Det är ingen tydlig trend. Aktiebolagen är fortsatt den mest populära företagsformen vid start av nya företag, säger Bolagsverkets Ulf Karnell.

När statistiken för de fyra vanligaste företagsformerna, aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag, redovisades efter oktobers avslut visar siffrorna att nyföretagandet minskat marginellt.

– Nyföretagandet har haft en relativt svag utveckling i år. September bjöd på en liten ljusglimt med en total ökning på 4,1 procent, nu i oktober ser vi en marginell tillbakagång, men det är ingen tydlig trend, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

Aktiebolagen är alltså mest populärt vid start av nytt företag, men totalt sett finns det fortfarande något fler enskilda näringsidkare registrerade hos Bolagsverket än aktiebolag.

Driva Eget tipsar dig vilka fördelar det finns med respektive företagsform.

Ekonomiska föreningar ökade och enligt Bolagsverket blir det alltmer populärt att starta kooperativa företag, speciellt bland yngre entreprenörer som vill starta företag tillsammans.

I landet är nu de ekonomiska föreningarna totalt drygt 14 000.

LÄS MER: