<![CDATA[]]>

Nu anklagas de för fusk

Camilla Björkman

Publicerades: 21 april, 2010

I Driva Eget berättar dessa föräldrar hur de startar eget när de är föräldralediga. Nu menar Försäkringskassan att det är fusk:
– Du får inte arbeta samtidigt som du har föräldrapenning, säger Mats Matsson på Försäkringskassan.

Var femte kvinnlig företagare startar sitt företag under föräldraledigheten. Det visar en undersökning som gjorts av  företagarnätverket Driftig.nu bland nästan tusen kvinnliga företagare. 

– Många hade länge funderat på att starta företag och under mammaledigheten hade de äntligen tid, säger Frida Haavisto, vd för företaget bakom Driftig.nu.

Men nu menar Försäkringskassan att det är fusk. Det är nämligen olagligt att få pengar från dem och samtidigt jobba med sitt företag.

– Du får inte arbeta samtidigt som du har föräldrapenning. Och att starta företag innebär i alla fall i min värld mycket jobb, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig för föräldraförsäkring vid Försäkringskassan, till Driva Eget.

Han säger att du självklart får gå och fundera på en idé under tiden som du är hemma. Men börjar du jobba med den – då begår du fusk.

– Det är precis som med vilket jobb som helst, säger han.

Så vad göra? Mats Matssons råd är att inte ta ut full föräldrapenning om du samtidigt jobbar med ditt företag. Till exempel kan du ta ut 75 procent föräldrapenning.

Enligt Frida Haavisto borde reglerna ändras för att underlätta för fler att starta företag. Deras undersökning visar nämligen att svårigheten att få ihop livspusslet är en av de största anledningarna till att kvinnor inte startar företag. Därför borde mammaledigheten tas tillvara.

– Så länge man inte plockar ut en inkomst ur företaget borde det vara okej. Det handlar ju bara om att börja tänka och spåna. Ofta tar det år innan du kan leva på ditt företag.

I februarinumret av Driva Eget berättade fem föräldrar om hur de kommit på bra affärsidéer när de var föräldralediga. Flera av dem starftade då eget eller förberedde att starta när föräldraledigheten var slut. Läs om dem i Driva Eget nr 1/2010 och i en kort sammanfattning här.

.