<![CDATA[]]>

Nytt rekord för nyföretagandet!

Camilla Björkman

Publicerades: 3 januari, 2012

Det startades fler företag under 2011 än någonsin tidigare. Nästan 70 000 nya företag registrerades – en ökning med 6,5 procent. ”Högsta siffran vi sett”, säger Ulf Karnell på Bolagsverket.

Antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket slog rekord under 2011. Det startades 69 295 nya företag. Jämfört med 2010 års siffra – 65 072 företag – är det en ökning med 4 223 företag eller cirka 6,5 procent.

– Det här är den högsta siffran vi har sett, säger Ulf Karnell, informationschef Bolagsverket, till Driva Eget.

Han pekar på två orsaker till rekordsiffran: Det sänkta kravet på aktiekapital från 100 000 kronor till 50 000 kronor, och att kravet på revisor för mindre företag slopats. Ungefär två av tre företag som registrerades under 2011 var aktiebolag. Av dem är det bara 25 procent som väljer att ha revisor.

Ulf Karnell poängterar dock att antal nya företagare inte är lika många som antal nya företag. Många som startade aktiebolag under 2011 har kvar sin enskilda firma, vilket gör att antal företag är fler än antal företagare.

– Men jag skulle ändå tro att fler personer har startat företag under 2011 än tidigare, säger han.

Ett av de nystartade företagen hör till Maja Fingalsson som i september förra året slutade som HR-chef på ett stort bolag och startade eget. I sitt företag People & Culture jobbar hon som interim HR-chef och med olika HR-projekt, samtidigt som hon är livs- och karriärcoach.

– Jag har alltid velat testa att driva eget och efter ett antal år kände jag mig flygfärdig. Att själv få välja vad jag vill jobba med är jätteviktigt för mig, säger hon.

Trots den korta startsträckan har det gått som på räls och via sitt nätverk har Maja Fingalsson redan fått flera stora uppdrag.

Att alltfler vill driva eget har hon själv märkt av:

– När jag berättar att jag har startat eget är det många som säger: ”vad modigt – det skulle jag också vilja göra!” Så om det är många som startat hittills finns det säkert lika många drömmer om att göra det.

Rekordsiffran från 2011 är en glad nyhet eftersom det under hösten varit en nedåtgående trend med färre startade företag. Under december månad var det drygt 27 procent färre företag som startades.

Maja Fingalsson.